fbpx
Uutiset

Teknologiateollisuus valmis luopumaan työntekijöiden kiky-tunneista: "Vie tilaa palkankorotuksilta"

Valtakunnansovittelijalle päätyvässä kiistassa ovat sen jälkeen avoinna työntekijöiden palkankorotusten taso ja sopimuksen pituus.
Työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan Teknologiateollisuuden tavoitteena on yhä työmarkkinakierroksen päänavaus, vaikka sitä joudutaan hakemaan valtakunnansovittelijan toimistosta. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan Teknologiateollisuuden tavoitteena on yhä työmarkkinakierroksen päänavaus, vaikka sitä joudutaan hakemaan valtakunnansovittelijan toimistosta. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Teknologiateollisuus on valmis suostumaan siihen, että kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin vuosityöajan lisäys ei ole mukana työntekijöiden tulevassa työehtosopimuksessa.

– Se vie tilaa palkankorotuksilta, koska kiky-tuntien poistuminen lisäisi työnantajan työvoimakustannuksia 1,4 prosentilla. Meille tärkeintä on kustannuskilpailukyvyn paraneminen, sanoi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle maanantaina.

Teollisuusliitto irtisanoi jo vuosi sitten kiky-tunteja koskevan työehtosopimuksen lisäpöytäkirjan päättymään tämän vuoden lopussa. Liitolle ei ole sen jälkeen käynyt sekään, että niiden jatkumisesta olisi voitu sopia rahalla tai paikallisesti.

Siten Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelupöydällä ovat auki käytännössä palkankorotusten taso ja uuden työehtosopimuksen pituus.

– Tekstikysymyksiä ei ole auki, Helle sanoo.

Sen sijaan Teknologiateollisuuden toimihenkilösopimuksissa kiky-tunnit ovat neuvottelupöydällä edelleen.

– Niissä on käytännössä auki tämä työajan pidennys ja palkkaratkaisu, Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoi.

Riidat sovitteluun

Teknologiateollisuuden palkansaajaliitot Teollisuusliitto, toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ilmoittivat sunnuntaina neuvottelujen vauhdittamiseksi laajoista lakoista, jotka alkaisivat 9. joulukuuta.

– Kysymys on sen verran vakavista lakonuhista, että pidämme itsestään selvänä riitojen siirtymistä sovitteluun, Helle sanoi.

Se, että työmarkkinakierroksen päänavaus joudutaan hakeminen valtakunnansovittelijan toimistosta, on Helteen mukaan pettymys.

– Neuvottelut ovat olleet hyvin asialliset. Ilmapiiri on ollut ihan hyvä, vaikka vaikeuskerrointa on ollut todella paljon. On iso pettymys, että meitä uhataan työtaisteluilla, vaikka suurin osa asioista oli jo Teollisuusliiton kanssa sovittu.

Helteen mukaan ainakaan Teknologiateollisuudella ei ole pöydällä nykyisten työehtosopimusten heikennyksiä päinvastoin kuin työntekijäpuolelta on väitetty.

– Meillä on valmius palata neuvottelupöytään mahdollisimman pian.

Kiky-tunteja ei aina ole tehty

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi maanantaina Lännen Medialle, että työntekijöiden kiky-tuntien päättyminen vuodenvaihteessa on ollut koko ajan Teknologiateollisuuden tiedossa.

– He saavat laskea sille millaista kustannusvaikutusta vain. He tietävät, että kiky-tunnit eivät ole toteutuneet sillä tavalla kuin ovat ajatelleet. On paljon työpaikkoja, joissa ne eivät ole olleet käytössä lainkaan, tai niistä on maksettu palkka, niiden aikana järjestetty koulutusta tai jotain muuta.

Aallon mukaan Teollisuusliitto on hakenut palkankorotusta, jolla jäsenten ostovoima paranee niin, että otetaan huomioon työn tuottavuus, inflaatio ja keskeisten kilpailijamaiden palkankorotusten taso.

– Työnantaja lähtee siitä, että palkankorotusten taso on hyvin marginaalinen. Samaan aikaan he puhuvat siitä, että sillä syntyy yleinen palkankorotuslinja.

– En ole ihan varma, ovatko kansalaiset sitä mieltä, että jos yhdeltä sopimusalalta poistetaan sellainen, joka on jo muutenkin poistumassa (kiky-tunnit), niin siitä maksetaan hinta, että palkkoja ei tässä maassa juurikaan koroteta, Aalto sanoo.

Osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistossa perjantaina puoliltapäivin.

Teollisuusliiton muissa neuvotteluissa on Aallon mukaan merkittäviä työehtosopimusten heikennysesityksiä, joiden vaikutus pahimmillaan on miinus 20 prosenttia.

Edit: Lisätty Riku Aallon kommentit.

Menot