Uutiset

Tekojääradan kattamista jäähalliksi kiirehditään

Peltosaaren tekojään kattamista eli jäähallin rakentamista halutaan aikaistaa vuoteen 2013.

-Koska kaupunginvaltuusto on asettanut investoinneille 10,5 miljoonan euron katon, toteuttaminen edellyttää erilaisten vaihtoehtojen puntaroimista. Tärkeää on, ettei valtiolta vuosille 2013 ja 2014 luvassa olevaa 650 000 euron valtionosuutta menetetä, sanoo Riihimäen rakennuspäällikkö Hannu Mattila.

Nyt tutkitaan, voiko Riihimäki toteuttaa hankeen yhtiömuotoisena siten, että mukaan saadaan yksityisiä rahoittajia, seuroja ja yhdistyksiä. Erityisesti Hausjärven ja Lopen kuntien odotetaan lähtevän mukaan rahoittamaan hallia, jonka käyttäjistä noin kolmannes tulee naapurikunnista.

Yhtiömuodon rinnalla tutkitaan myös elinkaarimallin antamat mahdollisuudet. Kaupunki voisi hakea hankkeelle toteuttajan, joka taas puolestaan hakisi sopivan rahoittajan. Kaupunki vuokraisi jäähallia käyttöönsä pitkäaikaissopimuksella 20-25 vuodeksi, jolloin ylläpidon, energiakustannusten, kiinteistönhoidon ja siivouspalvelujen hoidosta vastaisi hallin omistaja eli sijoitusyhtiö.


Pioneerityöhön kätkeytyy riskejä

Elinkaarimallia on kokeiltu Suomessa kuntapuolella vasta teihin, terveysasemiin ja kouluihin Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Haukiputaalla. Hannu Mattila toteaa, että mallin käyttäminen edellyttää erittäin huolellista valmistelua. Vuosikymmeniksi tehtävän sopimuksen on täytettävä käyttäjien laatuvaatimukset myös vuokrasopimuksen loppuvuosina.

– Tekojääradan kattamisen toteuttamista ulkopuolisten rahoittajien avulla hankaloittaa jo olemassa oleva halli. On ratkaistava miten se niputetaan uudisrakennuksen kanssa.

Mattila pitää tärkeänä, että valmisteluvaiheessa selvitetään sekä yhtiöittämisen että elinkaarimallin vaikutukset mahdollisuuksiin saada valtionosuus.

Tekojääradan kattamisen sekä puku- ja sosiaalitilojen rakentamisen lasketaan maksavan noin 3,8 miljoonaa euroa.


Jäähallia odoteltu vuosia

Tekojääradan kattamista harkittiin tosimielellä jo vuonna 2009, mutta tuolloin hanketta päätettiin lykätä vuoteen 2014. Jo myönnetty valtionosuus onnistuttiin siirtämään neuvottelemalla vuoteen 2014, jolloin opetusministeriö päättää siitä kuitenkin vielä erikseen.

Samalla ,kun hanketta lykättiin, päätettiin käyttää tekojääradan freonijäähdytteistä jäädytyslaitteistoa niin pitkään, kuin kierrätysfreonin käyttö on sallittua eli juuri vuoteen 2014.

Jäähallia on aiemminkin yritetty rakentaa. Yli 10 vuotta sitten viriteltiin Monniin Pohjois-Uudenmaan harjoitusjäähallia, mutta tuolloin hankkeesta olivat kiinnostuneita vain Hyvinkää ja Hausjärvi. Riihimäki ja Loppi eivät olleet kiinnostuneita lähtemään mukaan hankkeeseen.

Riihimäen kaupunginvaltuusto päättää tekojääradan kattamisen toteuttamisaikataulusta. Tekninen lautakunta esittää, että suunnittelu käynnistettäisiin jo ensi vuonna ja rakentaminen alkaisi vuonna 2013. Samalla selvitettäisiin toteutus- ja rahoitustapa. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020