Uutiset

Tekstiilijätettä hyödynnetään vielä heikosti, vaikka kiinnostusta on

Tekstiilijätteen materiaalihyödyntämisessä päästään todella käyntiin vasta parin vuoden päästä. Erityisesti tekstiilijätteen kierrättämistä jarruttaa lähes koko hyödyntämisketjun puuttuminen.
 
Tällä hetkellä toiminnassa on vain yksi Suomessa tuotettua tekstiilijätettä hyödyntävä yritys, mutta muissa Pohjoismaissa tekstiilijätteen uusiokäyttö ei ole edes tällä asteella. 
 
– Vähän on muna-kana -asetelma. Ongelmana on, ettei meillä ole hyödyntämiskanavia rikkinäiselle tekstiilille. Jos joku haluaisi pistää pystyyn hyödyntämisprosessin, tarvittaisiin tietoa siitä, että saa riittävästi ja riittävän tasokasta materiaalia, ja että tuotteille on kysyntää, toteaa erikoistutkija Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskuksesta.
 
Dahlbo arvelee, että epävarmuus tuotteiden kysynnästä voi vaikuttaa yritysten intoon lähteä hyödyntämään tekstiilijätettä, vaikka moni yritys on periaatteessa kiinnostunut tekstiilien hyödyntämismahdollisuuksista. Esimerkiksi kolme vuotta toimineessa suomalaisessa Pure Waste Textiles -yrityksessä kiinnostuksen muuttuminen käytännöntoteutukseksi on kiinni vielä muutamasta tekijästä. Tällä hetkellä yritys uusiokäyttää aasialaisten tekstiilitehtaiden tekstiilijätettä, josta se tekee uusia kankaita.
 
– Ehdottomasti kiinnostaa, ja pienimuotoisissa testihankkeissa olemme olleet mukana.
Pitkäntähtäimen tavoitteena on, että pääsemme käyttämään myös kuluttajien käytössä olleita tekstiilejä, mutta se ei ole vielä parin seuraavan vuoden homma. Tällä hetkellä toteutuksellisesti ja laadullisesti on järkevämpää käyttää tekstiilitehtaiden ylijäämäkankaita eli ”pre-consuming” -tekstiilejä, toteaa toimitusjohtaja Jukka Pesola.
 

Jatkojalostus on yhä kysymysmerkkinä

Pure Waste Texstilesin Pesolan mielestä tekstiilikierrätyksessä erittäin ratkaisevaa on se, minne suomalaisten kuluttajien tuottaman tekstiilijätteen jatkojalostus keskittyy.
 
– Suurin ongelma on, ettei tekstiilijäteteollisuus suuntaudu Aasian suuntaan. Siinä ei ole mitään järkeä, että täällä kierrätetään ja toisella puolella maapalloa jatkojalostetaan.
 
Tekstiilijätteen kierrätyksen edistämisen mahdollisuuksia ja esteitä onkin reilun kahden vuoden ajan selvitetty Dahlbon vetämässä hankkeessa, joka päättyy huhtikuun lopussa.
 
– Nyt katsomme ja vertailemme, miten erilaisilla järjestelmillä ja ohjauskeinoilla tekstiilijätteen uudelleenkäyttö ja kierrättäminen voisivat toimia. Nykytilanteen lisäksi vertailussa on kaksi vaihtoehtoista järjestelmää, joista toisessa pääosassa on uudelleenkäytön lisäämisessä ja toisessa on vahvempana kierrätyksen lisääminen energiahyödyntämisen lisäksi.
 
Toistaiseksi ensi vuonna voimaan tulevan orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoituskiellon vaatimukset täytetään useimmilla alueilla ohjaamalla sekajäte ja siinä oleva tekstiilijäte hyödynnettäväksi energiana sen sijaan, että tekstiilijätteestä tehdään uusia tuotteita .Tekstiilijätteelle tarkoitettuja keräysastioita ei todennäköisesti saada myöskään käyttöön vielä ensi vuonna, mutta parin vuoden sisällä niiden oletetaan yleistyvän. (LM-HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic