Uutiset

Teleurkkijoiden tuomiot kohdallaan

Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomiot laajassa ja pitkäkestoisessa Soneran teleurkintajutussa. Syytettyinä poikkeuksellista huomiota saaneessa oikeudenkäynnissä oli kahdeksan henkilöä, joista seitsemälle langetettiin ehdollista vankeutta tai sakkoja. Yhden syyte hylättiin vanhentuneena.

Teleurkinta on rikoksena suhteellisen uusi. Oikeuden päätöksen mukaan Sonerassa oli selvitetty laittomasti kymmenien ihmisten teletunnistetietoja vuosina 1997-2001. Tuomitut ottivat yhtiön tiedostoista selvää, kuka on soittanut kenellekin. Johtajat epäilivät jonkun vuotaneen tietoja yhtiön asioista Helsingin Sanomien toimitukselle. Poliisi kiinnostui teleurkinnasta lehden julkaistua tietonsa epäilemistään väärinkäytöksistä.

Oikeudenkäynnin kestäessä muun muassa Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander puolustautui vetoamalla, ettei lainsäädännössä ole tarkkoja määräyksiä, joiden perusteella hänet voitaisiin tuomita rangaistukseen. Relander sai kuitenkin puolen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen kahdesta törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta.

Käräjäoikeuden päätös osoittaa, että teleurkinta on laissa kielletty rangaistava teko ja siitä saa myös rangaistuksen.

Tuomiot ovat kuitenkin lievempiä, mitä jutun Helsingin kihlakunnansyyttäjä Markku Pohjanoksa vaati. Keskeisintä päätöksessä on käräjäoikeuden toteama syyllisyys, ei yksinomaan tuomioiden laatu.

Viestintäsalaisuus ja sen loukkaamattomuus on jokaisen kansalaisen perusoikeus. Erityinen vastuu on puhelinoperaattoreilla, sillä heidän ohellaan aniharvoilla muilla on edes mahdollisuutta urkkia muiden tietoja.

Tuomiot osoittavat, että kysymys on vakavasta asiasta. Ne osoittavat myös, että laki on toimiva, ehdolliset vankeusrangaistukset ovat kuitenkin tuntuvia seuraumuksia väärinkäytöksistä.

On ilmeistä, ettei Soneran teleurkintajutussa viimeistä tuomiota ole vielä luettu. On toisaalta hyväkin, jos hovioikeus ja mahdollisesti myös Korkein oikeus käsittelevät jutun uudelleen. Tuolloin sen luonne ennakkotapauksena korostuu entisestään.

Syytetyt ja nyt tuomitut ovat tosin uusien käsittelyjen ajan ”löysässä hirressä”, sillä epäilty on syyllinen vasta, kun tuomio on lopullinen.

Jutun tutkiminen ja käsittely on kestänyt jo kolmisen vuotta ja ylemmissä oikeusasteissa aikaa menee helposti saman verran lisää.

Perjantaina langetetut tuomiot ovat perusteltuja. Kaikki syytetyt ovat telealan ammattilaisia ja monet työskentelivät Sonerassa hyvin korkeassa asemassa. Heiltä voidaan edellyttää lakien ja pelisääntöjen tuntemusta ja vaatia korkeaa moraalia tehtävissään.

Tämän jälkeen kukaan tuskin voi vähätellä teleurkintaa rikoksena. Sonera koki jutussa kolhuja, jotka ovat kaupalliselle yritykselle aina kielteisiä. Asiakkaiden luottamus kestää vain, jos yhtiö varmistaa sen, etteivät väärinkäytökset koskaan toistu.

Keskeisintä päätöksessä on käräjäoikeuden toteama syyllisyys, ei yksinomaan tuomioiden laatu.

Päivän lehti

24.1.2020