Kolumnit Uutiset

Televisio kampittaa kumoon historian harhaluuloja

Egyptin faaraot ja Kiinan keisarit jokainen suomalainen tietää. Mutta kuinka moni tietää, keitä olivat kuningas Kaarle XI tai edes kuningatar Kristiina?

Nyt on loistava tilaisuus paikata aukkoja Suomen historian tiedoissaan, eikä tarvitse nähdä tippaakaan vaivaa. Voi vain istahtaa tuijottamaan televisiota.

Teema-kanava hemmottelee perjantaina Kuninkaittemme jäljillä -sarjalla ja sunnuntaina Suomi on ruotsalainen -ohjelmalla. Kumpikin on huolellista työtä. Ennen kaikkea ne tarjoavat todenmukaista, uusimpien tutkimuksien mukaista tietoa omasta historiastamme.

Toisaalta, eivät kuninkaitten ja kuningattarien nimet niin tärkeinä ole. Mutta surkeasti suomalaisilta ovat kadoksissa aivan perustiedotkin menneisyydestään.

Suomi on ruotsalainen -ohjelman katugallupissa kysyttiin, ovatko suomalaiset olleet maaorjia. Helsingin yliopiston pihassa opiskelijat todistelivat, että varmaan olivat kun muuallakin oltiin.

Kyllä akateemikko Eino Jutikkala nyt kieppuu villisti haudassaan! Hän opetti kunniakasta menneisyyttämme, johon kuuluivat itsenäiset suomalaiset talonpojat.

Faktat ovat faktoja. Mutta historian tiedot eivät ole pysähtynyttä tietoa. Historiasta, niin kuin luonnontieteestäkin, löytyy ennen tutkimatonta, joka mullistaa vanhat luulot.

Täysin toinen juttu on, että historia on altis tulkinnoille. Pahimmillaan historiaa käytetään väärin poliittisten päämäärien ajamiseen. Näin on tehty myös Suomessa, joten kaikenlaiset harhaluulot jatkavat aina vain elämäänsä.

Itsenäisyyden ajan kansallismieliset historiantutkijat keksivät sanaparin Ruotsi-Suomi, jolla he korostivat Suomen erikoislaatuisuutta. Sellaista maata ei ole kuitenkaan koskaan ollut olemassa.

Suomen maakunnat olivat Ruotsin maakuntien kanssa tasa-arvoisia osia yhteistä valtakuntaa, jonka hallitsija oli Ruotsin kuningas. Se on se sama valtakunta, jota nykyisin hallitsee Kaarle XVI Kustaa.

Suomi sai erillisen oman itsehallintonsa vasta, kun Suomi vuonna 1809 liitettiin Venäjän keisarikunnan osaksi. Itsehallinnon perustana pysyivät Ruotsin aikaiset lait ja hallinto.

Television sunnuntainen Suomi on ruotsalainen korostaa 600-vuotista yhteistä menneisyyttämme, joka tuntuu edelleen kaikkien suomalaisten elämässä.

Historiaansa huonosti tuntevat nettikirjoittajat ovat kuitenkin tästä hiiltyneet. He väittävät, että ohjelma on pakkoruotsin puolustelua ja ruotsalaisuuden ihannointia. Ja höpön höpö!

Totta kai Suomi on ruotsalainen on otsikoitu tahallisen provosoivasti. Tarkoitus on herättää aivonystyrämme kepeän viihteellisesti, mutta sisältö on täyttä asiaa.

Kuninkaittemme jäljillä on hillitty kuin kronikka. Se keskittyy faktojen toteamiseen, silti unohtamatta murhia, vankiloita, kaskuja ja rakkausjuoruja.

Päivän lehti

1.4.2020