fbpx
Uutiset

Televisiossa lauantaina: Katastrofi näyttää ihmisen rajat – selviytymistarinat ovat tapa käsitellä musertavia tapahtumia

Mark Wahlberg on pääosassa elokuvassa, joka kertoo öljynporauslautta Deepwater Horizonin räjähdyksestä Meksikonlahdella 20.4.2010. Se aiheutti pahan öljysaastekatastrofin. Kuva:

Pekka Eronen

Ihminen on loppujen lopuksi hyvin pieni. Tosielämän katastrofit ovat puolestaan niin järkälemäisiä ja traagisen musertavia, että niitä käsitellään usein valepuvussa. 

Japanilaisten kokemat ydiniskut toisen maailmansodan lopulla olivat kansallinen painajainen. Ei tarvitse olla psykologi tajutakseen, että sitä käsiteltiin myös tulta ja tulikiveä sylkevän jättiläishirviö Godzillan hahmossa. Ensimmäisen kerran se mellasti valkokankailla vuonna 1954, vain yhdeksän vuotta Hiroshiman ja Nagasakin jälkeen. 

Toinen tapa käsitellä katastrofeja ovat selviytymis- ja sankaritarinat.

Kun laavavirrat tai vesimassat vyöryvät, tai maa järisee, noukitaan kaaoksen keskeltä yksilöitä, jotka tekevät voitavansa ja osoittavat epäitsekkyytensä. 

J.A. Bayonan ohjaama Selviytyminen (2012) sijoitti perhedraamansa ja -dramatiikkansa Thaimaan tsunamikatastrofiin joulukuussa 2004. Naomi Watts ja Ewan McGregor antoivat hahmot järkytykselle, joka tuli noihin aikoihin tutuksi myös monille suomalaisille. 

Tsunami johtui maanjäristyksestä, jollaiselle ihminen ei voi mitään. Ihmisen toiminta oli puolestaan lähtökohtana Meksikonlahden öljyonnettomuudessa vuonna 2010. 

Öljy-yhtiö BP:n vuokraama porauslautta syttyi räjähtäen palamaan, upposi ja vei ihmisiä mukanaan. Katkennut öljyputki saastutti ja tuhosi merialueita 86 päivää. Sen kaaoksen sekaan Peter Bergin ohjaama Deepwater Horizon (2016) heittää Mark Wahlbergin esittämän sähköteknikon. 

Puhuttelevin draama tässä lajissa on kuitenkin vuoden 1986 Neuvosto-Ukrainaan palaava Chernobyl (2019). Huikeilla roolitöillä ja tarkalla ajankuvalla ladattu HBO-sarja muistaa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta sekä vastuuta pakenevat byrokraatit ja vetkuttelevat viranomaiset että itsensä uhraavat pelastajat. Inhimillisyys on esillä tympeimmillään ja vaikuttavimmillaan. 

Deepwater Horizon Subilla klo 21.00

Menot