Uutiset

TeliaSoneran kompurointi jatkuu

Myllytys TeliaSoneran ympärillä jatkuu vuodesta ja päivästä toiseen. Tiistaina Suomen Telia-Soneran toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen heitti pyyhkeen kehään. Pian tämän henkilökohtaisen ratkaisun jälkeen Ruotsista tuli tieto yhtiön tuloksen notkahduksesta. Suunta on väärä, mutta Telia-Soneran tulos tammi-maaliskuussa oli vain hieman huonompi kuin samalla ajanjaksolla viime vuonna.

Toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen kertoo jättävänsä paikkansa vapaaehtoisesti, viettävänsä lomaa perheensä parissa ja katselevansa kaikessa rauhassa itselleen uutta työpaikkaa. Ehkä tilanne onkin tämä.

Koska kysymyksessä on kuitenkin nimenomaan Telia-Sonera, alkuunkaan kaikki eivät suostu Vepsäläisen puheita uskomaan. Päätös syntyi ensinnäkin hyvin nopeasti. TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajalle Tom von Weymarnille ero ei ollut ”välttämättä yllätys”. Sananvalinnan perusteella Vepsäläinen oli jättämässä toimitusjohtajan tuolin, mutta edes hallituksen puheenjohtaja ei ollut perillä aikataulusta.

Perimmäinen kysymys on yksinkertainen: miksi Vepsäläinen ei kertonut erostaan ajoissa von Weymarnille?

Tom von Weymarn arvelee TeliaSoneran kielteisen julkisuuden vauhdittaneen Vepsäläisen lähtöä. Voi olla. Joka tapauksessa ratkaisussa on selittelyn makua. Vepsäläinen korostaa olleensa yhtiön palveluksessa vuodesta 1987. Miksi hänen mittansa kielteiselle julkisuudelle olisi tullut täyteen juuri nyt?

Suomen TeliaSonera oli otsikoissa viikko sitten. Yhtiön sisällä syntyi pääluottamusmiehen mukaan metakka äitiyslomalla olevien työntekijöiden kohtelusta. Toimitusjohtaja Vepsäläinen kiirehti korostamaan, ettei äitiyslomalla olevia naisia missään tapauksessa irtisanota. Olisiko äitiyslomalaisten irtisanomisista syntynyt kohu kypsyttänyt Vepsäläisen tekemään eropäätöksensä?

Toimitusjohtaja Anni Vepsäläisen asema on ollut toki ankea. Entistä suomalaista huippuyhtiötä johdetaan Ruotsista: Suomessa otetaan siis vastaan lännestä tulevia käskyjä. TeliaSonera odottaa bisnekselleen tulosta myös Suomesta, vaikka kilpailu matkapuhelinmarkkinoilla edelleen kiristyy. Kaiken lisäksi toimitusjohtaja on joutunut sietämään Sonera-oikeudenkäyntiä, josta kirjoitetut uutiset ovat olleet korutonta luettavaa.

Ruotsissa ollaan kuitenkin varmasti mielissään, kun Vepsäläisen johdolla Suomen TeliaSonerasta sanottiin irti satoja työntekijöitä. Anni Vepsäläisen päätehtäväksi jäi likainen työ, yrityksen siivoaminen.

Suomen TeliaSonera kaipaa johtoonsa henkilöä, jota käsite huippujohtajakin kuvaa jo huonosti. Yrityksen tehokkuutta pitää parantaa, ja julkisuuskuvaa totisella ja pitkäjänteisellä työllä kohentaa. Uuden kyvyn pitää saada kovia kokeneen yrityksen henkilökunta puhaltamaan yhteen hiileen. Mitään välikauden toimitusjohtajaa TeliaSonera Finland ei kaipaa, ei myöskään juhlapuhujaa. Jatkuvat johtajan vaihdokset kielivät yrityksestä, jossa asiat eivät ole mallillaan.

Päivän lehti

29.1.2020