Uutiset

Tempoileva mielikuvitus pääsi irti

Vasara paukkuu Wetterhoffilla, kun kenkiä naputellaan kiireesti kasaan. On enää viikko siihen, kun Kanta-Hämeen nuoret vaate- ja kenkäsuunnittelijat astuvat parrasvaloihin järjestämässään muotinäytöksessä.

Viimeistely on loppusuoralla. Kun Heidi Kuntsi esittelee suunnittelemaansa saapasta, korko on vielä kiinnittämättä. Helsingin kulttuuriareena Gloriassa näyttäytyy viikon kuluttua 27 uutta mallistoa.

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) muotoilun koulutusohjelman kolmannen vuosikurssin opiskelijat ovat valmistelleet muotinäytöstä viime syksystä saakka. Mutta mitä muodin ystävä voi odottaa nuorten suunnittelijoiden mallistoilta?

– Persoonallisuutta. Kaikki vaatteet ovat vähän erilaisten ihmisten suunnittelemia, vaatesuunnittelija Hanna Sormunen luonnehtii.

Suurin osa on käyttövaatteita

Suunnittelun lähtökohta on ollut kaupallinen. Haute couturea ei kukaan lähtenyt tekemään.

– On ilahduttavaa huomata, että kaikki eivät tee uniikkityylisiä vaatteita, vaan kaupallisuus on pidetty mielessä. Tarkoitus oli tehdä ennen kaikkea käyttövaatteita, vaatealan opiskelija Tiina Vainionpää kuvailee.

Vaikka lähtökohta onkin ollut teollisessa suunnittelussa, vaatteissa ja kengissä loistaa persoonallisuus. Kun suunnittelijan mielikuvitus on lähtenyt liikkeelle, nahka kohtaa villan ja moderni bisnesmuoti värikkään nuorekkuuden. Materiaalien moninaisuus ja vivahteikkuus korostuvat mallistoissa.

– Osa on käyttövaatteita, osa jotain ihan muuta, Sormunen kertoo.

– Kengistä osa on esimerkiksi miesten sandaaleja ja osa juhlakorkkareita, Kuntsi kuvailee.

Kohtaamisia ammattilaisten kanssa

Vaatetuksen opiskelijoille näytös on erityistä herkkua. He ovat suunnitelleet vaatteita yritysten tarpeisiin ensimmäiset kaksi vuottaan. Nyt kyseessä on jokaiselle yksilöllinen näytön paikka.

– Kaikki ovat antaneet mennä. On ollut vapaata, eikä ole tarvinnut kysyä joltakulta koko ajan lupaa ratkaisuihin, Sormunen kertoo.

– Suunnittelijat ovat hakeneet ideamaailmaa ihan eri paikoista. Osalle lähtökohta on saattanut olla pelkkä sana tai väri, jotkut ovat lähteneet tietystä tunnelmasta, Kuntsi sanoo.

Ensi tiistain muotinäytökseen on kutsuttu alan ammattilaisia ja yrityksiä. Kahden vuoden oppimistaan esittelevät suunnittelijat toivovat kohtaavansa mahdollisesti tulevia työnantajiaan.

– Vaikka ketään ei palkattaisi heti, se on meille tutustumista työelämään ja työnantajille tutustumista meihin. Mehän olemme niitä, joita tulevaisuudessa palkataan näihin töihin, Vainionpää ja Sormunen sanovat.

– Tulevaisuuden toivot, Kuntsi naurahtaa.

Teemana ovat elokuvat

Tulevan muotinäytöksen nimi on Exposé. Sana viittaa uusien kykyjen paljastamiseen. Näytöksen teemana ovat elokuvat.

– Jokainen sisääntulo on kuin oma pieni elokuvansa. Vaatetuksen ja jalkineiden sisääntulot ovat erikseen, jotta jalkineet erottuvat paremmin, Vainionpää kertoo.

Vaikka muotinäytöksen suunnittelu alusta loppuun saakka on ollut stressaavaa, stressi on vähitellen kääntymässä mukavaksi jännitykseksi. Ammattimaisuus on ollut suunnittelijoille olennaista.

– Suurin osa malleista on mallitoimistosta. Se on ollut tärkeää, jotta vaatteet näyttävät hyvältä, Vainionpää sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.5.2020