fbpx
Uutiset

Temppeli laittoman eläinkaupan keskus?

Thaimaan viranomaiset vakuuttuivat jotain olevan vialla kuuluisassa Tiikeritemppelissä Bangkokin länsipuolella, kun he löysivät paikan pakastimesta 40 kuolleen tiikerinpennun ruumiit.

Temppeli on kuuluisa elävistä tiikereistään, joita siellä on 137 kappaletta. Nyt viranomaiset ovat sulkeneet temppelin.

Temppelin epäillään kasvattaneen tiikereitä saadakseen niistä ruumiinosia, joita kaupata Kiinaan ja muihin Kaukoidän maihin.

Viranomaiset ovat pidättäneet 22 Tiikeritemppelin työntekijää epäiltynä villieläinten ja niiden ruumiinosien laittomasta kaupasta. Kolme munkkia pidätettiin, kun he olivat yrittäneet paeta paikalta kuorma-autolla, johon oli lastattu tiikerintaljoja.

Syytteen on saanut muun muassa temppelin apotti Phra Sutthi Sarathera. Hänen asunnostaan löydettiin neljän tiikerin jäännökset.

Apotti on tällä hetkellä kateissa viranomaisilta. Hän lähti viime kuun lopulla temppelistä Bangkokiin.

Temppelistä löydettiin kaikkiaan noin 70 kuolleen tiikerin jäännökset.

Tiikeritemppeli oli jo pitkään ollut viranomaisten epäilyn kohteena. Eläinaktivistit olivat syyttäneet temppeliä tiikereiden laittomasta kasvattamisesta, ja monet turistit epäilivät heille esiteltyjen tiikereiden olleen huumattuja.

Turistit pääsivät samaan kuvaan tiikerien kanssa 600 bahtin (15 euron) maksusta.

On epäselvää, miksi tiikerinpentujen ruumiit oli säilötty. Tiikerien luita ja ruumiinosia käytetään perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä.

Thaimaan kansallinen poliisikomissaari, kenraali Chaktip Chaijinda sanoi Wall Street Journalin mukaan poliisin löytäneen temppelistä muovipulloja, jotka sisälsivät niihin liimattujen tarrojen mukaan ”tiikerivoimaa”. Poliisi oli löytänyt myös yli tuhat taikakalua, joissa oli tiikerin osia.

Poliisi on takavarikoinut tutkimuksia varten myös temppelin valvontakameroiden kovalevyt löytääkseen todisteita mahdollisista väärinkäytöksistä.

Facebook-sivuillaan temppeli väittää pakastimesta löytyneiden tiikerinpentujen kuolleen luonnollisesti ja että ne oli säilötty eläinlääkärin suosituksesta.

Poliisi on huumannut temppelin 137 elävää tiikeriä ja kuljettanut ne muualle.

Thaimaa on jo pitkään ollut villieläimillä käytävän laittoman kaupan keskus.

Laiton kauppa näyttää kukoistavan, vaikka Thaimaan viranomaiset yrittävät tukahduttaa toiminnan.

Tiikerien ruumiinosia käytetään Kiinassa perinteisessä lääkinnässä moneen tarkoitukseen. Kiinalaisten rikastuessa yhä useammalla on varaa ostaa tällaisia tuotteita. Niiden väitetään muun muassa lisäävän miesten seksuaalista kyvykkyyttä.

Vietnamissa tiikerinluita jauhetaan tahnaan, jonka väitetään suojelevan eri sairauksia vastaan.

Tiikeritemppeli avattiin virallisesti vuonna 1994 alueelle, jolla on perinteisesti asustanut tiikereitä. Kyläläiset toivat ensimmäisen tiikerinpennun temppeliin vuonna 1999.

Tiikerinpentu kuoli pian, mutta sen jälkeen temppeliin on tuotu useita tiikerinpentuja, joiden emät salametsästäjät olivat surmanneet. Viranomaiset ovat yrittäneet sulkea temppelin useasti aiemminkin, mutta munkit ovat estäneet sen.

– Tiedämme temppelin käyttäneen tiikereitä rahan keräämiseen. Lain mukaan näin ei saa tehdä, sanoi Adisorn Nuchdamrong Thaimaan kansallispuistojen osastolta Al Jazeeralle.

Menot