Uutiset

Kolumni: Teneriffan loma kutsuu, paniikkiin ei ole aihetta –Vielä

Käsidesin käyttö on hyvä tapa, jota kannattaa noudattaa erityisesti nyt.
Matkanjärjestäjät ovat kertoneet jatkavansa lentojaan Teneriffalle normaaliin tapaan. Kuva: EPA

– Mitä pahusta sen italialaislääkärin piti nyt sinne Teneriffalle ängetä?

Näin tuumimme perheen kanssa, kun luin ääneen uutista, jonka mukaan ensimmäinen koronavirustartunta on todettu Kanariansaarilla Teneriffalla.

Kyse on lääkäristä, joka on kotoisin Lombardiasta Pohjois-Italiasta.

Mikäli tyttäreni olisi vielä koululainen, viettäisimme tällä viikolla kauan kaivattua hiihtolomaa. Ja jos vanhat merkit pitäisivät kutinsa, olisimme viikonloppuna lentäneet Kanarialle.

Lue myös: Useita suomalaisia karanteenissa Teneriffalla koronaviruksen vuoksi (25.2.2020)

Teneriffalle matkanneella italialaisturistilla on todettu koronavirustartunta (25.2.2020)

Matkustuspaniikkiin ei vielä aihetta

Tänä keväänä suunnitelmat ovat toiset. Matkamme on varattu vasta maaliskuun loppuun, ja mihinkäs muuhun kuin Teneriffalle, Adelen kaupunkiin, jossa tuo karanteeniin asetettu hotelli sijaitsee.

Hotellissa asuu tiettävästi ainakin Aurinkomatkojen ja TUI:n asiakkaita.

Matkanjärjestäjät ovat kertoneet jatkavansa lentojaan Teneriffalle normaaliin tapaan. Toistaiseksi ei ole vielä mitään syytäkään, mikseivät jatkaisi.

Teneriffalla on yksi tapaus ja Kanariansaariin kuuluvalla La Gomeran saarella on aiemmin todettu toinen tapaus. Ei ole vielä aihetta matkustuspaniikkiin.

Espanjan viranomaisten ahkera tiedottaminen tilanteesta on pantu merkille, ja se on hyvä juttu. Onhan turismi maan merkittävä elinkeino. Kun tieto on ajantasaista ja oikeaa, rauhoittaa se maassa olevia turisteja sekä sinne aikovia.

Salailulla on tunnetusti huonot jäljet.

Lue myös: Hämeenlinnalaisia on koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla – Karanteenin pituudeksi vahvistettu 14 vuorokautta (25.2.2020)

Pelon takia ei saa rahoja takaisin

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosTHL:n samoin kuin ulkoministeriön matkustustiedotteita seurataan nyt erityisen tarkasti.

Matkanjärjestäjätkin ovat todenneet, että matkoja perutaan vasta siinä vaiheessa, jos ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista kohteeseen.

Varmaa kuitenkin on, että monet jo matkansa varanneet soittavat matkatoimistoihin ja kyselevät peruutusehdoista. Mikäli ulkoministeriö puuttuu peliin, on sillä vaikutusta peruutusehtoihin. Pelkän pelon takia ei rahojaan saa takaisin, mikä on täysin ymmärrettävää.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kerrotaan nyt, että Espanjassa tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta.

Seuraava askel olisi se, että suomalaisia kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta. Vasta kolmantena on vuorossa turvallisuustaso, jonka mukaan pitää välttää tarpeetonta matkustamista kohteeseen.

Oli taso sitten mikä tahansa, niin hotellien aamiais- ja illallispöytään käydessä monet turistit desinfioivat kätensä joka kerta. Tämä on hyvä tapa, jota kannattaa noudattaa erityisesti nyt.

Pari käsidesiä kotivarastossa ei ole koskaan pahitteeksi.

Menot