fbpx
Uutiset

Teollisuuden tulevaisuususko vähissä

Suomen tehdasteollisuus on hiljalleen toipumassa kansainvälisestä taloustaantumasta. Työntekijöitä on kutsutta pakkolomilta uudelleen töihin ja tilauskirjoihin on kertynyt sisältöä. Monet pankin ja talouden tutkimuslaitokset meillä ja maailmalla ovat korjanneet kasvuennusteitaan parempaan päin. Jopa pahoin kriisiytynyt metsäteollisuus näkee jonkinlaista valoa putken päässä. Tästä esimerkkinä on UPM:n päätös uusia Valkeakosken Tervasaaren tehtaan tarrapaperikone.

Uutinen investoinnista tarrapaperikoneeseen on lajissaan harvinainen, sillä teollisuuden investoinnit ovat viime vuosina olleet olemattomia. Monia tehtaita, muitakin kuin metsäteollisuudessa on suljettu pysyvästi. Niiden tuotanto on ajettu alas tai sitä jatketaan halpamaissa, joihin tehtaiden käytetyt koneet on rahdattu.

Pääosa Suomen teollisuustuotannossa valmistetaan tällä hetkellä vanhoilla koneilla ja laitteilla. Teollisuuden investointihalut ovat jo vuosia olleet todella vähäiset, melkein olemattomat. Näin silti, vaikka kansainvälinen korkotaso on jo pitkään ollut poikkeuksellisen alhainen eikä ole edes näköpiirissä, että korot kovin nopeasti ponkaisisivat jyrkkään nousuun.

Suomessa on taantuman varjossakin investoitu palveluihin. Muun muassa kauppakeskuksia on noussut rinta rinnan. Esimerkiksi Hämeenlinnan Tiiriö on viime vuosina rakennettu täyteen. Uskoa kaupan vahvaan kehitykseen on edelleen. Muun muassa Kesko panostaa huomattavia summia päivittäistavarakaupan myyntitiloihin. Se aikoo tosissaan vallata takaisin S-ryhmälle menettämiään markkinaosuuksia. Keskon ratkaisut sysäsivät liikkeelle muun muassa Hämeenlinnassa moottoritien katteen rakentamisen. Alueelle nousee kaupallisten palvelujen ohella myös asuinkerrostaloja.

Se rohkeus ja tulevaisuuden usko, mitä palveluelinkeinoissa on, puuttuu lähes kokonaan tehdasteollisuudelta. On totta, että suomalainen tuotanto on menettänyt kilpailukykyään monestakin syystä. Kustannusrakenteemme ei ole edelleenkään kunnossa, vaikka yrityksessä on käyty läpi rankka kulukuuri. Työvoima, energia ja raaka-aineet ovat kalliimpia kuin monissa kilpailijamaissa. Pitkät etäisyydet maan sisällä ja kuljetusmatkat tehtailta markkinoille lisäävät kustannuksia. Teollisuuden suunnasta on kuulunut ankaraa kritiikkiä myös uusia energiaverotuksen malleja kohtaan. Osin kotikutoista kustannusten nousua ei niellä hymyssä suin.

Teollisuuden investoinnit tehdään pitkäjänteisesti, kymmenien vuosien tarpeita varten. Siksi vakaat olot ja mahdollisimman suuri ennustettavuus yhdessä kilpailukyvyn kanssa luovat myönteiset olot mittaville panostuksille. Vakautta luovat muun muassa tuoreet energiaratkaisut, joista erityisesti ydinvoiman lisärakentamisen pitäisi olla teollisuuden mieleen.

Teollisuusyrityksissäkin olisi jo viisasta nostaa katse osavuosikatsauksista ja tarkastella tulevaisuutta vuosineljännestä pitemmällä jänteellä.

Menot