fbpx
Uutiset

Teollisuus heikossa hapessa

Konecranesin toimitusjohtaja kaipaa Pekka Lundmark perusteellista keskustelua teollisuuden tilasta ja sen investoinneista. Hänen mukaansa teollisuuden yritykset keskustelusta on yleensä kuitattu vain työmarkkinapolitiikaksi.

-Nyt kun asioihin on saatu työmarkkinoilla ratkaisu, on aika puhua tilanteen vakavuudesta. On keskusteltava siitä, että Suomessa teollisuus on hyvin huonossa hapessa, sanoo Lundmark.

Lundmark muistuttaa, että moni teollisuusyritys menetti edellisen finanssikriisin aikana puolet uusista tilauksistaan.

-Viennistä puuttuu liki 30 miljardia euroa. Julkinen sektori on kuitenkin jatkanut kasvuaan. Meillä on erittäin paha kestävyysvaje.

Merkit näkyivät jo viime keväänä

Lundmark on kyllästynyt siihen, että teollisuuden varoituksia pidetään “työmarkkinapuheina”. Uusi taantuma uhkaa eikä teollisuus ole selviytynyt edellisestä.

-Sanoimme jo keväällä, että merkit taantumasta ovat nähtävissä. Reaktio oli se, mikä oli.

Teknologiateollisuuden, jonka puheenjohtaja Lundmark on, osuus Suomen viennistä on noin 60 prosenttia. Lundmark on myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n varapuheenjohtaja.

-Luvut ovat mitä ovat. Meillä kuitenkin käydään asenteellista juupas-eipäs-keskustelua. Pitäisi keskustella, mitä tehdä, jotta investoinnit saataisiin liikkeelle.

-Meille tarvitaan sellainen ohjelma, jolla ratkaistaan se, mitä julkiselle sektorille on välttämätöntä tehdä ja miten parannetaan teollisuuden tilanne.

Suomen tilanne on parempi kuin useimpien muita EU-maiden. Lundmarkin mielestä nykyisellä tiellä ei kuitenkaan voida jatkaa.

-Markkinat ajavat kuriin ne, jotka eivät itse saa hoidettua julkisia vajeitaan. Täytyy uskaltaa katsoa, paljonko julkinen sektori saa maksaa.

Suomi ei houkuttele

Lundmarkin mukaan Suomi ei houkuttele investointeja.

-Teollisuus ei investoi tänne, mutta Konecranes on kuitenkin investoinut. Me olemme halunneet uskoa, että tämän tyyppinen toiminta jatkuu Suomessa.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) on nimennyt Metson entisen toimitusjohtajan, vuorineuvos Jorma Elorannan selvittämään investointien vauhdittamista. Team-ammattiliiton puheenjohtaja Timo Vallittu on esittänyt teollisuuspoliittisen ohjelman laatimista.

-Nämä esitykset ovat ilman muuta valonpilkkuja. Tätä tarvitaan, Lundmark toteaa.

Lundmarkin mielestä Suomessa ainutlaatuinen teollinen pohja, joka lähti syntymään jo 1600-luvulla. Suomen teollisuus on ollut menestystarina.

-Yritystoiminta kuitenkin perustuu investointeihin eivätkä yritykset nyt investoi. Meidän on saatava investointeja, sillä muuten teollisuuden pohja rapautuu.

Pekka Lundmark ei luettele, mitä poliitikkojen pitäisi tehdä Suomen teollisuuden ja hyvinvoinnin pelastamiseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että teollisuuden kustannukset ovat kohonneet vuosikausia nopeammin kuin kilpailijamaissa ja Länsi-Euroopan maissa.

-En nyt puhu pelkästään työvoimakustannuksista. Kustannukset nousevat koko ajan nopeammin kuin muualla. Näitä kustannuksia ovat muun muassa energian hinta, yritystoimintaan liittyvät verot, kuljetukset ja erilaiset valmistusverot. (HäSa)

Menot