fbpx
Uutiset

Teollisuusliiton edustaja väläytti SAK:n yhteiskokouksessa, että seuraavaksi voidaan pysäyttää polttoainejakelu

Noin 500 SAK:laista liittopäättäjää on koolla Helsingissä nostattamassa henkeä hallituksen suunnittelemaa irtisanomislakia vastaan.
Sami Ryynänen Teollisuusliitosta ja Sanna Sipinen PAMista toivat kentän ääntä SAK:n liittojen yhteiskokoukseen.

SAK:laiset liittopäättäjät pohtivat parhaillaan Helsingissä jatkotoimia hallituksen suunnittelemaa irtisanomislakia vastaan. Laki helpottaisi henkilöperusteisista syistä tehtäviä irtisanomisia alle 10 työntekijän yrityksissä.

Porvoon Nesteellä työskentelevä Sami Rytkönen sanoi, että hänen työpaikassaan seuraava askel voisi olla esimerkiksi kotimaisen polttoainejakelun keskeyttäminen.

Teollisuusliiton hallitus kokoontuu SAK:n tilaisuuden jälkeen ylimääräiseen kokoukseen pohtimaan lisätoimia hallitusta vastaan.

– Toivon todella, että hallitus vetää esityksensä pois, ettei jouduta tilanteeseen, jossa joudutaan miettimään seuraavaa askelta nykyisten toimien lisäksi, Ryynänen sanoi.

Hän vetosi myös osapuolten saamiseksi neuvottelupöytään.

– Kyllä tässä maassa on sopimalla saatu ratkaisuja aikaan ennenkin. Tuntuu kohtuuttomalta, ettei tällaisessa tilanteessa niin voitaisi tehdä.

AKT:tä edustava Vili-Petteri Adamsson Nokialta sanoi, että jos yrittäjien päiväuni toteutuu, pienet yritykset voivat alkaa puhdistaa työpaikkoja liiton miehistä.

– Työpaikoilla kysytään, etteikö päästä osoittamaan mieltä vähän järeämmin, Adamsson sanoi ja käytti jopa sanaa yleislakko.

Osuu erityisesti naisaloille

Palvelualojen ammattiliiton PAMin edustaja Sanna Sipinen Tampereelta ihmetteli hallituksen naisvastaista politiikkaa. Hän sanoi, että irtisanomisten helpottaminen alle 10 hengen yrityksissä osuu jälleen erityisesti naisvaltaisimmille aloille.

– Jos asiantuntijoitamme ei lainvalmistelussa kuulla, on meidän huudettava. Jos muita vaihtoehtoja ei ole, meidän on käytettävä toistaiseksi vielä laillisia työtaistelukeinojamme.

Noin 500 SAK:laista liittopäättäjää on koolla Helsingin Paasitornissa. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta luonnehti tapahtumaa hengennostatustilaisuudeksi.

– Jälleen kerran on kokoonnuttava lähettämään Sipilän hallitukselle viesti, että palkansaajan etujen heikentämien ei käy, Eloranta sanoi.

Irtisanomislaissa on Elorannan mielestä kysymys irtopisteiden kalastelusta yrittäjiltä palkansaajien laskuun.

Hän arvioi, että irtisanomislain vaikutukset heijastuisivat seuraavaan työehtosopimuskierrokseen.

– Hallitus kehottaa sopimaan tessillä lakeja paremmasta suojasta. Aikamoista, Eloranta totesi.

Hän korosti, etteivät palkansaajat ole vaatimassa mitään, vaan sitä, ettei heiltä viedä lisää.

– Suomalainen duunari on työehtonsa ansainnut. Siksi se pitää kertoa tällä kertaa vähän isommin kirjaimin.

Yhteiskokoukseen on kutsuttu kaikkien SAK:n jäsenliittojen hallitusten, valtuustojen ja edustajistojen jäsenet.

Kokouksessa puhuvat myös muun muassa PAMin puheenjohtaja Ann Selin, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Menot