fbpx
Uutiset

Teollisuusliiton kiky-ilmoitus yllätti Teknologiateollisuuden – Minna Helle: Loukkaa neuvottelukulttuuria

Metallin sopimusaloilla ei enää vuonna 2020 tehdä kilpailukykysopimuksessa määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle yllättyi Teollisuusliiton ilmoituksesta.

SAK:lainen Teollisuusliitto on ottanut yhä kovemmat keinot käyttöön pienten yritysten irtisanomissuojaa koskevassa kiistassa.

Liitto ilmoitti perjantaina Teknologiateollisuus ry:lle, että se irtisanoo kilpailukykysopimuksen yhteydessä sovitun pöytäkirjan työajan pidentämisestä 24 tunnilla Metalliliiton työehtosopimuksessa.

Ilmoituksen mukaan pöytäkirjan voimassaolo päättyy vuoden 2019 lopussa.

– Pöytäkirjan irtisanominen on valitettava ja rankka päätös. Kilpailukykysopimuksen mukaisilla toimilla on ollut merkittävä vaikutus kilpailukykyyn ja Suomen talouskasvun vauhdittumiseen, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Helteen mukaan ilmoituksen ajoitus viittaa meneillään olevaan poliittiseen kiistaan irtisanomissuojasta, vaikka työajan pidennyksellä ei ole mitään tekemistä tuossa riidassa.

Helteen mukaan vasta ensi vuonna työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä käydään varsinaiset neuvottelut siitä, millaisia kilpailukykyä ja työllisyyttä edistäviä toimia työehtosopimuksiin jatkossa sisältyy.

– Teollisuusliiton ilmoitus tuli ikävänä yllätyksenä, Helle toteaa tiedotteessa.

Ilmoituksen ajankohta loukkaa hänen mielestään myös neuvottelukulttuuria.

– Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat nimenomaisesti sopineet, että ne arvioivat tulevana talvena työajan pidentämisen vaikutuksia alan yritysten kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Helteen mukaan tarvittavat johtopäätökset oli määrä tehdä seuraavalla neuvottelukierroksella ensi vuonna.

– Asiassa on tärkeää edetä sopimuksen mukaisesti sekä tehdä työllisyyden ja kilpailukyvyn kannalta vastuullisia päätöksiä, Helle sanoo.

Teknologiateollisuus toivoo irtisanomiskiistaan pikaista ratkaisua. Sen mielestä tilanne työmarkkinoilla on kestämätön. Ylityökiellot ja lakot ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat suuria menetyksiä, ja pitkittynyt kiista heikentää jo työmarkkinasuhteita.

Teollisuusliiton odotetaan kertovan iltapäivällä uusista lakoista.

Lisätyötä vain kolme vuotta

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina irtisanovansa kilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen vuoden 2020 alusta lukien Metalliliiton työehtosopimuksissa.

Sopimus irtisanottiin teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa.

Työajan pidennyksen irtisanominen tarkoittaa sitä, että näillä sopimusaloilla ei enää vuonna 2020 tehdä kilpailukykysopimuksessa määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä, Teollisuusliitto tiedotti.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin kolmen päivän tai 24 tunnin työajan pidennyksestä vuodessa ilman korvausta.

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus sopivat kilpailukykysopimukseen liittyneestä 24 tunnin työajan pidennyksestä syksyllä 2016. Tämän sopimuksen mukaan pidennys koskee vain kolmea vuotta 2017, 2018 ja 2019.

Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin Metalliliiton solmimassa työehtosopimuksessa lisäpöytäkirjalla. Tämä lisäpöytäkirja on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään vuoden 2019 lopussa, ja sitä mahdollisuutta ammattiliitto nyt käytti.

Menot