Uutiset

Teräväpiirtolähetin toi ongelmia antennikoteihin

Uuden teräväpiirtolähettimen toiminnan käynnistyminen Hämeenlinnassa on aiheuttanut monissa antenniverkossa tv-ohjelmia seuraavissa kodeissa näkyvyysongelmia. Televisio tai digiboksi saattaa ilmoittaa, ettei signaalia ole tai kuva pätkii.

Antenniasennuksia tekevälle VTR-huollolle on maanantain ja tiistain aikana tullut kymmeniä yhteydenottoja kaupunkilaisilta.

-DNA:n uusi teräväpiirtolähetin on nähtävästi kytketty maanantaina päälle Hämeenlinnan kaupunkialueella. Sen lähettämä signaali on niin voimakas, että se yliohjaa vanhoja VHF-vahvistimia, kertoo VTR-huollon omistaja Pertti Kutilainen.

Hän kertoo, ettei ongelma poistu itsestään, vaan antenniohjaimen tasot pitää säätää pienemmälle. Käytännössä moni tarvitsee säätämiseen ammattitaitoisen asentajan apua.

Toinen mahdollisuus on kytkeä monien katoilla yhä kököttävä entinen ykkösantenni eli VHF-antenni kokonaan pois käytöstä. Se on tarpeeton, jos aikoo katsella vain tavallisia digikanavia, joiden lähetykset tulevat UHF-antennin kautta.

Uusien teräväpiirto-ohjelmien vastaanottoon VHF-antennia sen sijaan tarvitaan, mutta se ei pelkästään riitä, vaan kotiin on hankittava myös teräväpiirtotelevisio. Jos sellaista ei aio hankkiakaan, VHF-antenni on tarpeeton.

Kutilainen arvioi, että kantakaupungin alueella on paljon talouksia, joissa näkyvyysongelmia on nyt tullut. Kauempana lähettimestä ongelmia ei välttämättä ole.

Pertti Kutilaisen mukaan antenniasentajat ovat osanneet odottaa nyt ilmenneitä ongelmia, mutta tavallisille tv:n katsojille ongelmat ovat tulleet yllätyksenä. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic