fbpx
Uutiset

Teretulemast, valkea joulu!

Ensimmäisen adventtisunnuntain hartaudet saivat hämeenlinnalaiset lähtemään kirkkoihin hakemaan joulun tunnelmaa. T. Nuutisen ja M. Lähteenkorvan Kirkossa-kappaleen mukaisesti kirkoissa soi kiitosvirsi, mutta laulun sanojen vastaisesti ulkona ei sentään ollut vihreää. Päinvastoin, ensilumi tuli juuri sopivasti Hämeenlinnan kirkossa illalla pidettyä Eino Grönin Valkea joulu -konserttia varten.

– Valkea joulu -kiertue alkoi eilen Lahdesta, jossa meillä oli ensimmäinen konsertti. Eilen saatiin myös lunta ja valkea joulu kuin tilauksesta, kertoo Eino Grönin kiertuemanageri Juhani Borman.

Grönin konsertti vetikin Hämeenlinnan kirkon täpötäyteen joulumieltä hakevia ihmisiä.

– Minut joulun odotus tuo kirkkoon. Tällä kertaa Eino Grön oli se lisäelementti, joka houkutteli tänne. Kirkossa käynti on osa joulun tunnelmaa. Jouluaamuna menen aina Vanajan kirkkoon, jossa olen käynyt 4-5-vuotiaasta asti, kertoo iltalenkiltä joululauluja kuuntelemaan tullut hämeenlinnalainen Kaarina Haanpää.

Sisällä kirkossa Grönin soitinyhtyeen Mihai Petrescun soittama basso soi pehmeästi kuin lumisade, jolle Marian Petrescun piano loi tahdin. Kaiken kruunasi Grönin lavakarisma ja komea ääni.

– Eino Grönillä on mahtava ääni, minkä takia hän onkin kestosuosikkejamme. Tulimme hakemaan täältä konsertista joulutunnelmaa mukaan etelän matkalle, kertovat hämeenlinnalaiset Britta Stenius ja Timo Räsänen.

Joululauluja myös viroksi

Hätilän kirkossa taas vietettiin adventtihartautta suomalaisvirolaisittain.

– Tällainen hartaustilaisuus järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Täällä lauletaan kaikille tuttuja ja joitakin oudompiakin joululauluja sekä kuullaan joulun sanomaa viroksi, kertoo hartauksen järjestäjän, Kanta-Hämeen Tuglas-seura ry:n varapuheenjohtaja Pirkko-Leena Koponen.

Tapahtuma keräsi paikalle lähes kirkkosalin täydeltä virolaisen kulttuurin harrastajia ja paikallisia virolaisia, jotka joulu ja laulaminen saivat tulemaan kirkkoon. Virolaissuomalaisesta Birgit Baumannista joululauluilla on virolaisille erityinen merkitys.

– Virossa ei saanut niin pitkään aikaan viettää joulua kunnolla, että nyt joululaulut tuntuvat erityisen kauniilta ja niitä on kiva tulla laulamaan.

Hartauden kohokohta oli eteläkorealaisen kanttorin, Mihwa Park-Jakobsonin omalla äidinkielellään esittämä Ensimmäinen joulu. Kanttorin ääni helisi kuin vaski eikä kuulijaa haitannut, vaikkei hän ymmärtänyt sanaakaan lauletusta. Ymmyrkäiseksi vetivät välillä myös vironkielellä lauletut joululaulut, vaikka ne tuttuja olivatkin.

– Kun sävel on tuttu ja sanat kirjoitettu, myös suomalainen osaa laulaa joululauluja viroksi, Koponen kuitenkin vakuuttaa.

Ja toden totta, Hoosianna kaikui erityisen kauniisti viroksi. Ainakin tämän tilaisuuden kävijöiltä tuntuisi sujuvan monikulttuurinen joulunvietto. (HäSa)

Menot