Uutiset

Terrorimatkailu laittomaksi

Oikeusministeriössä valmistellaan lakia, jonka avulla ulkomaille suuntautuva terrorimatkailu on tarkoitus tehdä laittomaksi. Kriminalisointia ovat vaatineet niin YK kuin Euroopan neuvosto.

Kansanedustaja ja ulkoministerin erityisedustaja Pekka Haavisto (vihr) kannattaa kaikkiin ulkomaisiin aseellisiin konflikteihin osallistumisen kieltämistä lailla.

– Aseellisiin konflikteihin osallistuminen ei minusta ole sellaista vapaata kansalaistoimintaa, jota pitäisi tukea tai kannustaa.

Haaviston mukaan pahimmat kuumakallet löytyvät yleensä konfliktimaan ulkopuolelta.

– Tämä on näkynyt esimerkiksi Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa, jossa alueen ulkopuolella olevat Hamas-johtajat ovat kovakalloisempia kuin Gazassa olevat.

Haaviston mukaan ulkomailta tulevat meuhkaajat haluavat usein pitkittää ja kärjistää konfliktia. Lisäksi toimintaan kuuluu näyttävä mediasodankäynti ja uusien taistelijoiden värvääminen ulkomailta, mikä jälleen pitkittää väkivaltaisuuksien loppumista.

SUOMESTA ON viime vuosina löytynyt lähtijöitä niin Itä-Ukrainan taisteluihin kuin Isis-järjestön riveihin.

Haavisto muistuttaa, että Suomessa on pyritty seuraamaan myös sitä, ettei maastamme rekrytoida ihmisiä Somaliassa toimivaan al-Shabaab -järjestöön.

Terroristitoimintaan osallistuneiden henkilöiden palaaminen sotatantereelta on herättänyt laajaa keskustelua. Esimerkiksi Isisin riveistä palaaviin suhtautumisessa on Euroopassa kaksi koulukuntaa.

Tanskassa ja eräissä muissa EU-maissa on painotettu yhteiskuntaan palaamista, kun taas toisissa maissa päähuomio on kiinnitetty rikosoikeudelliseen vastuuseen.

– Pehmeämpi koulukunta ajattelee, että palaajat ovat katujia ja on hyvä asia, että he poistuvat sotanäyttämöiltä ja palaavat kotiin. Toinen koulukunta lähtee siitä, että palaajat ovat osallistuneet terroritoimintaan, sotarikoksiin tai ihmisoikeusrikkomuksiin, jolloin heidän on ensin kannettava vastuu teoistaan.

Haavisto itse kannattaa jälkimmäistä ajattelutapaa. Hän ei kuitenkaan ole valmis ottamaan konflikteihin osallistuneilta pois Suomen kansalaisuutta.

– Kansalaisuuden peruminen johtaisi uusiin ongelmiin, kun ihmiset jäävät vangiksi konflikteihin.

Sotatantereilta palaajien on hänen mielestään kuitenkin osoitettava vilpitöntä halua elää rauhanomaista elämää.

– Kaikki palaajat joutuvat tietynlaiseen poliisikuulusteluun ja seurantaan, joten kyllä se näkyy aika nopeasti, jos palaamisella on epärehelliset tarkoitusperät.

OIKEUSMINISTERIÖ JULKAISI toukokuussa arviomuistion, jossa ehdotetaan rangaistavaksi ulkomaille matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten.

Esitys on ollut lausuntokierroksella, ja sen tiivistelmä julkaistaneen syyskuun aikana. Laki tulee voimaan aikaisintaan ensi vuonna.

– Jos laki syntyy, se koskee esimerkiksi terrori-iskujen tekemistä, terroristiksi kouluttautumista ja rahankeruuta ulkomailla, kertoo oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva.

Toistaiseksi ministeriössä ei ole ollut puhetta ulkomaisiin sotiin osallistumisen kriminalisoinnista, vaan huomio on terrorismissa.

Linda Laine

Asiasanat

Päivän lehti

3.4.2020