Uutiset

Terrorismia ei hävitetä terrorilla

USA:n ja maan yksisilmäisen johdon tukeman Israelin terrori on aiheuttanut Lähi-idässä monin verroin enemmän inhimillistä ja aineellista tuhoa kuin alueen kaikkien terroristien toimet koko maailmassa yhteensä.

Väkivalta synnyttää vain lisää väkivaltaa. Terrorismia ei kitketä tappamalla ja tuhoamalla. Kohtuulliseen ratkaisuun päästään ainoastaan analysoimalla syyt terrorismin syntyyn ja toimimalla aktiivisesti näiden syiden poistamiseksi.

Sivuutan tässä Irakin lähinnä palstatilan säästämiseksi; keskityn vain Palestiinaan, jonka ongelmat ovat muhineet pisimpään.

Roomalaiset karkottivat juutalaiset Palestiinasta ajanlaskumme ensimmäisen vuosisadan aikaan näiden kapinoinnin vuoksi. Juutalaiset eivät kuitenkaan olleet alueen ainoita asuttajia sen paremmin tuolloin, aiemmin tai myöhemminkään.

Nykyinen Israelin valtio synnytettiin väkivaltaisesti. Syntyprosessiin liittyi maata asuttaneiden palestiinalaisten enemmistön karkottaminen asuinsijoiltaan pakolaisleireille lähinaapureihin ilman korvausta menetetystä maaomaisuudesta.

Olisi ihme, ellei pakkopakolaisuus olisi lietsonut ja lietsoisi yhä vastarintaa.

Aluksi Britannian tukema ja sittemmin Yhdysvaltain vauraan juutalaisyhteisön varustama Israel oli kuitenkin riittävän vahva säilyttämään valtaamansa alueet yksin itsellään. – Alempisyntyiset toisuskoiset pysykööt poissa Luvatusta maasta!

Näin lienevät ajatelleet ainakin ortodoksijuutalaiset.

Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Palestiina ei ole tosiasiassa juutalaisille ’luvatumpi’ maa kuin muillekaan asukkailleen. Tiedän, että moni on omaksunut kyseisen käsitteen jonkinlaisena totuutena. Kuitenkin kysymyksessä on vain uskon asia, jota juutalaisuus vuosituhansia ja kristillinen kirkko vuosisatoja omiensa kalloihin on paukuttanut. Tarina on tuttu kaikille kansakoulun käyneille ja varmaan peruskoulunkin uskonnonopetusta saaneille.

Maailma on pullollaan ihmisen luomia jumalia ja ihmisen mielikuvituksen kehittelemiä uskomuksia. Vaikka niillä on vahva kulttuurihistoriallinen merkityksensä, niitä ei pidä sotkea reaalimaailman ongelmien ratkaisuihin.

Palestiinan kysymys ratkeaa järkevästi vain alueen kaikkien asukkaiden kohtuulliset oikeudet tunnustamalla. Käytännön läheisin lienee palestiinalaisten oman valtion perustaminen, Israelin (kansainvälisen oikeuden vastaisten) siirtokuntien purkaminen ja Jerusalemin rauhanomainen jakaminen muun maailman vahvasti sitoutuneen, yhteisen painostuksen avulla.

Tarvitaan arkirealismia ja yhteistyötä. Väkivalta ei ratkaise pysyvästi mitään.

Esko Mäkelä

VTM

Hämeenlinna

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic