fbpx
Uutiset

Terrorismin kasvulle ei ole loppua näkyvissä

Terrorismin uhrien määrä maailmassa lähes kaksinkertaistui viime vuonna. Yhä useammin terroristin uhrit ovat tavallisia kansalaisia.

Länsi-Eurooppaa on pidetty yhtenä maapallon turvallisimmista kolkista. Pariisin terrori-iskut heikentävät luokitusta.

Tällä viikolla julkistetun maailman terrori-indeksin (Global Terrorism Index 2015) mukaan terrorismin kasvulle ei näy loppua. Kaikkein tappavimmat terrorijärjestöt – Nigerian Boko Haram, Irakin ja Syyrian Isis ja Afganistanin Taliban – ovat entisestään aktivoituneet. Terroristit tappoivat viime vuonna 32 658 ihmistä.

– Kyllä raportin valossa täytyy olla melkoinen pessimisti, sanoo Steve Killelea, joka on indeksiä julkaisevan Institute for Economics and Peacen perustaja.

– Ainoa valopilkku saattaa olla Nigeriassa, jossa uusi presidentti aikoo käydä sekä korruption että Boko Haram -järjestön kimppuun, mutta hänen onnistumisensa jää vielä nähtäväksi.

Uusimmassa indeksissä korkein painoarvo on vuoden 2014 luvuilla, mutta myös neljän aikaisemman vuoden luvut ovat mukana.

TERRORISMI-INDEKSI mittaa terrori-iskujen määrää, niiden uhrien määrää sekä taloudellisia vahinkoja. Indeksi mittaa myös olosuhteita, jotka siivittävät terrorismia.

Vaikka indeksi ei ennusta tulevaisuutta, se tuo esille selviä trendejä.

Terrorismi on lisääntynyt eivätkä sitä ruokkivat olosuhteet ole parantuneet.

– Terrori-iskuissa kuolleiden määrä kasvoi 80 prosenttia viime vuonna. Se on suurin kasvu 15 vuoteen. Vuodesta 2000 terrori-iskujen uhrimäärä on yli yhdeksänkertaistunut, Killelea kertoo.

Irakissa, Nigeriassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Syyriassa kuoli neljä viidesosaa viimevuotisen terrorin uhreista.

Luvuissa ei näy sisällissodissa ja muissa taisteluissa kuolleita, vaikka taistelun toisena osapuolena olisikin terrorijärjestö.

Indeksi osoittaa, että länsimaailman ulkopuolella terrorismilla on suora yhteys konflikteihin ja korruptoituneeseen hallintoon, jossa myös ihmisoikeusloukkaukset rehottavat.

Killelean mukaan yhä useammin terrori-iskujen uhreiksi joutuvat tavalliset kansalaiset, joilla ei ole mitään tekemistä terrorijärjestön tavoitteiden tai niiden vastustamisen kanssa.

Näiden sattumalta väärässä paikassa olleiden terrorin uhrien määrä kasvoi 172 prosenttia viime vuonna.

– Siviileihin kohdistuvista hyökkäyksistä on tullut pysyvä taktiikka, Killelea sanoo.

YLI 500 KANSALAISTAAN terrori-iskuissa menettäneiden maiden lukumäärä kasvoi viidestä yhteentoista.

Terrori-iskuja tapahtui kaikkiaan 93 maassa.

Länsimaailman osuus iskuista on hyvin pieni, viime vuonna vain 0,11 prosenttia.

– Islamistien osuus länsimaisista terroriteoista on vain viidesosa. Fasistiset liikkeet ja valkoisen rodun ylivaltaan uskovat järjestöt ovat paljon useammin terroritekojen takana, Steve Killelea sanoo.

Huolestuttavaa on, että länsimaissa on tapahtunut monia isoja terrori-iskuja, jotka ovat kohdistuneet sattumanvaraisesti paikalla oleviin ihmisiin. Esimerkiksi New Yorkin, Pariisin ja Lontoon iskuissa on kuollut tuhansia, satoja tai kymmeniä ihmisiä.

Viime vuonna Euroopassa kuoli 31 ihmistä terrori-iskuissa. Tänä vuonna luku moninkertaistuu Pariisin tapahtumien vuoksi.

Anna Mård

Menot