Uutiset

”Terrorismin vastainen taistelu monimutkaistunut”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama paalutti tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa antamassaan haastattelussa perintönsä terrorismin vastaisessa toiminnassa.

Hän antoi ymmärtää uutiskanava CNN:lle, että edeltäjä George W. Bush ei ollut tässä yhtä menestyksekäs kuin hän.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Yhdysvaltain Navy Seal -erikoisjoukot surmasivat Pakistanin Abbottabadissa piileskelleen al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin.

Obama kertoi, että hän oli päättänyt lähettää erikoisjoukot Abbottabadiin, vaikka varmuus bin Ladenin löytämisestä oli ollut ”luultavasti 50/50” -luokkaa.

OBAMAN MUKAAN suuret terrorismin vastaiset operaatiot, joista puhutaan nykyisen presidenttiehdokaskilvan aikana, tekevät ääriliikkeiden vastaisen taistelun vain vaikeammaksi.

Hän ei aivan suoraan sanonut, että hänen edeltäjänsä päätös lähettää amerikkalaisjoukkoja Irakiin ja Afganistaniin olisi ollut väärä.

– 100 000 sotilaan lähettäminen valtaamaan jokainen maa, jossa tämän kaltainen organisaatio ilmaantuu, on haitallista ja jollakin tapaa ruokkii sitä ideologiaa, jota vastaan me taistelemme, hän sanoi CNN:n mukaan.

PRESIDENTIN MUKAAN lennokeista on tullut erittäin arvokkaita välineitä alueilla, jonne amerikkalaissotilaita ei voida lähettää.

Tavoitteena on olla ”lähes varma” siitä, että kohde on aktiivinen terroristitoimija ja että siviiliuhreja voidaan iskun avulla välttää.

– Silti yöunet menevät koska tiedät, että tapetuksi voi joutua joku, jonka ei pitäisi joutua, hän sanoi.

Obama avustajineen myöntää, että terrorismin vastainen taistelu jatkuu bin Ladenin surman jälkeen entistä monimutkaisempana.

Mukaan on tullut sosiaalinen media, jonka avulla ääriryhmät tavoittavat mahdollisia uusia jäseniään.

NYT VIISI VUOTTA Osama bin Ladenin surman jälkeen maailman turvallisuutta uhkaa useampi ääri-islamistinen ryhmä kuin koskaan aiemmin.

Republikaanien presidenttiehdokkaat ovat olleet kärkkäitä syyttämään Obamaa siitä, että häneltä puuttuu aggressiivinen terrorismin vastainen politiikka.

Presidentti vastaa tähän usein seuraavasti: ”Jos epäilette rohkeut­tani toimia tarvittaessa, kysykää Osama bin Ladenilta”.

CNN:N HAASTATTELEMAT amerikkalaiset terrorismin asiantuntijat ovat varmoja siitä, että terrorismi on keskuudessamme vielä vuosikymmeniä.

Yhdysvaltain Kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper kertoi helmikuussa senaattoreille, että väkivaltaisia sunni-islamilaisia ryhmiä, niiden jäseniä ja turvapaikkoja on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Al-Qaidasta irtautunut Isis-järjestö on tällä hetkellä maailmalla voimakkaampi kun bin Ladenin perustama verkosto. Al-Qaidasta voi kuitenkin tulevaisuudessa tulla suurempi ongelma.

Clapper mainitsi erityisesti Arabian niemimaan al-Qaidan ja Syyrian Nusra-rintaman, jotka ovat onnistuneet toiminnassaan parhaiten.

AL-QAIDAN STRATEGIANA on sulautua paikalliseen väestöön ja saada kansan tuki toimilleen.

Isisin toimintamalli on tylympää: ”Me johdamme, ja ihmiset seuraavat – tai me tapamme heidät”.

Päivän lehti

8.7.2020