Uutiset

Terroristin kartalla Pohjola on vihollismaata

Hämeenlinna 10. heinäkuuta 2010

Kun kolme Norjassa asuvaa miestä pidätettiin torstaina epäiltynä pommi-iskujen suunnittelusta, Pohjoismaat saivat taas muistutuksen siitä, ettei täällä eletä syrjässä kansainvälisen terrorismin verkostoista.

Miehet suunnittelivat iskuja New Yorkin metroon ja brittiläiseen kauppakeskukseen. Metroiskusuunnitelmaa Yhdysvaltain viranomaiset kuvasivat yhdeksi vakavimmista hankkeista vuoden 2001 WTC-iskujen jälkeisenä aikana.

Norjakin saattoi olla yksi suunniteltujen iskujen kohteista, sillä terroristijärjestö al-Qaidan kakkosmies Ayman al-Zawahri on aiemmin esittänyt uhkauksia maata vastaan. Uhkaus liittyy todennäköisesti norjalaissotilaiden läsnäoloon Afganistanissa.

Vaikka al-Qaida liitetään Afganistaniin ja Pakistaniin, monet sen nimiin pannuista suunnitelmista on laadittu Euroopassa. Myös vuoden 2001 iskun pääsuunnittelija, egyptiläissyntyinen Mohammed Atta asui ja opiskeli vuosikausia Saksassa. Attan johtamaa joukkoa kutsuttiin Hampurin soluksi.

Vielä kylmän sodan aikana Yhdysvallat jopa tuki Euroopassa – lähinnä Saksassa – asuvia ääri-islamilaisia henkilöitä ja järjestöjä, koska näiden toivottiin lietsovan itsenäisyyspyrkimyksiä Neuvostoliiton muslimialueilla.

Tuki alkoi jo pian toisen maailmansodan jälkeen, kun Saksaan jäi suuri joukko puna-armeijassa taistelleita Saksan sotavangeiksi jääneitä muslimeja, joita Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA värväsi neuvostovastaisen propagandatyön tekijöiksi. Ennen pitkää osa heistä alkoi kiinnostua propagandaa järeämmistä toimintamalleista.

Nykyään al-Qaidan nimissä kulkevan terrorismin juuret Euroopassa ovat siis paljon kauempana historiassa kuin vuodessa 2001. Täällä on ehditty suunnitella jo useammankin terroristisukupolven hankkeita.

Neuvostoliiton hajottua ääriryhmiltä eivät viholliset loppuneet, vaan ne käänsivät koko huomionsa länsimaihin, etenkin Yhdysvaltoihin.

Pohjoismaat ovat viime vuosina saaneet osansa terroristien huomiosta monestakin syystä. Tanskan Mohammed-pilakuvista syntynyt maailmanlaajuinen kohu on yksi, pohjoismaisten joukkojen läsnäolo Afganistanissa toinen. Tanskasta pilakuvakohu levisi muihin Pohjoismaihin sitä mukaa kuin niiden lehdet julkaisivat kiisteltyjä kuvia.

Hiljattain saatiin kuulla, että Afganistanissa olevien ruotsalaisten sotilaiden omaiset ovat saaneet uhkaussoittoja, joissa varoitettiin seurauksista, jollei Ruotsi kutsu sotilaitaan kotiin.

Suomalaiset välttyivät uhkailuilta todennäköisesti vain sotilaiden Ruotsia tiukemman puhelinkurin ansiosta; suomalaisomaisten puhelinnumeroita ei saatu selville niin helposti kuin ruotsalaisten.

Merkeistä päätellen kaikki Pohjoismaat ovat jo terroristien kartoilla yhtä ja sama aluetta: vihollismaita. Tässä sodassa perinteistä pohjoismaista puolueettomuutta ei tunnusteta.

Päivän lehti

6.4.2020