fbpx
Uutiset

Tervakosken japanilaiset tyytyväisiä saavutuksiinsa YK:ssa

Tervakosken lukion nelihenkinen YK-valtuuskunta katsoo saaneensa Japanin tärkeimmät näkemykset läpi Nurmijärven Kiljavalla viikonloppuna pidetyssä ensimmäisessä valtakunnallisessa malli-YK:n yleiskokouksessa.

– Kokous oli antoisa ja se meni hyvin, Japanin valtuuskunnan puheenjohtaja Mari Koljonen luonnehti maanantaina.

Lasten oikeuksia, ympäristöasioita ja globaalia kumppanuutta käsitelleet päätöslauselmaehdotukset saivat hyväksynnän, mutta tasa-arvokomitean työ johti umpikujaan, kun Yhdysvallat asettui poikkiteloin. Kiista ei koskenut aiheena ollutta naisten koulutuksen tarvetta vaan sen rahoitustapaa.

Päätöslauselman käsittelyyn liittyi myös diplomaattinen kriisinpoikanenkin, kun Ranskan edustaja muistutti USA:n maksamattomista jäsenmaksuista. Yleiskokous kohahti, mutta anteeksipyyntöä ei kuultu.

Kokouksen jälkeen kaikki olivat kuitenkin taas hyvää pataa, sillä tällä kertaa kansainvälinen yhteisö kokoontui vain opetuksen merkeissä.

Janakkalalaiset Japanin asialla

60-vuotiasta YK:ta juhlistaakseen Suomen YK-liitto järjesti valtakunnallisen malli-YK:n, jonka yleiskokouksessa yläaste- ja lukioikäiset nuoret toimivat 22 maan edustajina.

Kokousta edeltäneen puolentoista kuukauden ajan nelihenkiset oppilasryhmät perehtyivät valitsemansa maan politiikkaan ja päätöksentekoon YK:ssa. Tarkoituksena oli edustaa valittua maata mahdollisimman todenmukaisesti.

Japanin valinneet tervakosken lukiolaiset Mari Koljonen, Ville Oravala, Lara McGrath ja Inka Averin tekivät historianopettaja Tiina Salmisen johdolla pitkää päivää projektin parissa, sillä tietoa Japanin ulkopolitiikasta ja päätöshistoriasta hankittiin pääasiassa koulun jälkeen ja vapaa-ajalla.

– Ehkä parasta tässä on ollut tiedonhaun oppiminen. Nyt tietää, että jos jotain tietoa tarvitsee, niin sen myös löytää, Lara McGrath tuumii.

Ryhmä sai arvokasta apua myös Japanin suurlähetystöltä.

Lobbausta ja kansainvälisyyttä

Ennen yleiskokousta maiden edustajat tapasivat toisensa epävirallisesti sekä käsittelivät päätösehdostuksia komiteoissa. Kaikki käytiin YK:n työskentelytapojen mukaan.

Tärkein oppi malli-YK:sta oli, että yksin ei saa mitään aikaan.
Aina vaaditaan neuvottelutaitoa ja kompromisseja.

– Lobbauksella yritettiin yhdistää päätöslauselmaehdotuksia. Päätöslauselmat eivät olleet vain tuulesta temmattuja vaan ne todella vastasivat edustettujen maiden kantoja, tasa-arvokomiteassa vaikuttanut Inka Averin kertoo.

Seuraavan kerran malli-YK kokoontuu Helsingissä Kulosaaren lukiossa ensi keväänä. Tervakosken lukiolaiset osallistuvat englanniksi käytävään kansainväliseen kokoukseen yleisönä.

– Silloin kokoontuu myös turvallisuusneuvosto, joten käsiteltävänä saattaa olla haastavia aiheita, opettaja Tiina Salminen pohtii. (HäSa)

Menot