Uutiset

Tervakosken "pastori" on saanut tehdä mitä haluaa

-Kyllä siitä tuli hyvä mieli, kodinkonekauppias Erkki Virtanen sanoo uudesta arvonimestään. Hänelle ojennettiin vuoden positiivisimman janakkalalaisen kunniakirja sunnuntaina.

-Tämän takia istuin sunnuntaina puolitoista tuntia kuunnellen virsilaulua ja piispan puhetta, Virtanen virnuilee ja antaa ymmärtää, että muussa tapauksessa hän olisi viettänyt sunnuntai-iltapäivänsä jossain muualla kuin Janakkala-seuran ja seurakunnan juhlassa.

Virtanen pyörittää Tervakosken ainoata kodinkoneliikettä Tervakosken Konekeskusta, joka myy muun muassa televisioita, digibokseja, jääkaappeja ja pesukoneita. Valikoimiin kuuluvat myös ruohonleikkurit ja polkupyörät.

Veloista vastaaja

Virtanen ei salaile sitä, että ongelmiakin on uralla ollut.

-Ei tämä ole aina ollut ruusuilla tanssimista. Mutta olen sen ilmeisesti osannut peittää, kun kerran tällainen palkinto nyt tuli.

Virtanen ei kutsu itseään niinkään yrittäjäksi kuin veloista vastaajaksi. Hän sanoo suoraan, että vastattavaa on riittänyt.

Hän aloitti yrittäjäuransa vuonna 1989 eli juuri ennen lamaa. Pankki tyrkytti valuuttalainaa, ja hän allekirjoitti paperit.

-Ei siinä kynässä lukenut, että älä allekirjoita, hän muistelee.

Niinpä hän makselee lama-ajan velkoja edelleen. Itse laman aikana oli varaa maksaa pelkkiä korkoja.

-Kyllä tässä on ollut tarvettakin positiiviselle ajattelulle. Mutta pääasia on, että olen saanut oikeasti tehdä, mitä haluan. Tällä ei rikastu, mutta elannon tästä saa.

– Koskaan minulle ei ole tullut sellaista mielialaa, että olisin antanut periksi.

Virtanen ei osaa sanoa, kuinka moni hänen asiakkaistaan on kanta-asiakkaita.

-Mutta ilman hyviä ja uskollisia asiakkaita en olisi nyt tässä. On onneksi sellainen ihmistyyppi, joka haluaa pitää eurot omassa kunnassa ja haluaa säilyttää palvelut.

Palvelu valttina

Pienen liikkeen valttikortti on palvelussa. Virtanen sanoo suoraan, ettei hän ymmärrä niitä ihmisiä, jotka hakevat vaikkapa digiboksinsa kaupungista, pähkäilevät sitten asennuksen kanssa ja maksavat jokaisesta johdosta erikseen.

-Me sen sijaan teemme yhteen paikkaan vaikka kolmekin keikkaa, jos neuvot eivät muuten mene perille. Sellaista palvelua ei kaupungista saa edes rahalla.

Virtanen painottaa, että pienen liikkeen ei kannata myydä huonoa laatua. Hän myy esimerkiksi vain sellaisia digibokseja, jotka päivittyvät antennista automaattisesti.

-Minun pitää pystyä tekemään samaan huusholliin toinenkin kauppa. Toista kauppaa ei tule, jos asiakas pettyy ensimmäiseen.

Erkki Virtanen sanoo olevansa niin tervakoskelainen kuin tervakoskelainen voi olla. Vähäisen vapaa-aikansa hän viettää kotona ja mökillä – mökkikin sijaitsee lähellä Tervakoskea.

-Viihdyn ihan oikeasti kotona, hän vakuuttaa.

Papukaija ja onnelliset kanat

Kotona on vaimon ja tyttären lisäksi aimo liuta eläimiä: pari koiraa, lähes 20 kanaa, kaksi marsua, papukaija ja kaloja.

-Papukaijan ostin siinä vaiheessa, kun luulin, että kodinkonekaupalla rikastuu. Se elää 50-vuotiaaksi, joten perikunta saa siitä sitten tapella.

Virtasen kanat ovat ”taatusti onnellisia kanoja”, jotka eivät tosin ole vapaita, koska eivät pysyisi tontilla ja koska joutuisivat ketun tai haukan ruoaksi.

Koirat ovat cairnterrierejä, joilla on luonnetta. Virtasen mukaan ne tottelevat lähinnä silloin kun niille sopii.

-Kun terrierille puhuu tunnin, se vain kallistaa päätään ja katsoo pitkään. Koirat ovat vaimon, mutta minulla on käyttöoikeus.

Tervakoskella Virtanen tunnetaan paremmin pastorina kuin Virtasena. Lempinimi on seurannut miestä koulusta asti.

-En kai saanut silloinkaan pidettyä suutani kiinni. (HäSa)