fbpx
Uutiset

Tervakosken taksitilanne on parantunut

Kelan suorakorvaussysteemi on parantanut Tervakosken taksitilannetta syksyn aikana. Tätä mieltä on Janakkalan taksiyhdistyksen puheenjohtaja Mika Penttinen.

Vielä jokin aika sitten tilanne oli sellainen, että käytännössä Tervakoskella liikkuivat vain ne kaksi taksia, joiden autoilijat asuivat Tervakoskella.

Kela-kyydit tuovat muutakin ajoa

Nykyään taajamassa liikkuu jonkin verran myös Turengin takseja, jotka ovat saaneet tilauksen Kanta-Hämeen aluetaksin kautta.

-Se on Kela-kyytien ansiota. Kun taksi tulee sen takia Tervakoskelle, se saattaa jäädä sinne odottamaan muutakin ajoa, Penttinen sanoo.

Kunnassa ei olla kuitenkaan taksitilanteeseen tyytyväisiä. Kunnan ja taksiyhdistyksen edustajat pitivät asiasta palaveria Uudenmaan ely-keskuksen kanssa viime viikolla.

Tervakoski ei voi olla asemapaikka

Kunnanhallitus päätti lokakuussa esittää, että Tervakoski pitäisi katsoa asemapaikaksi, jolle olisi myönnettävä oma pistekohtainen taksilupa.

Tämä ei kuitenkaan ole nykyään mahdollista, sillä taksilaki mahdollistaa yleensä vain kuntakohtaiset asemapaikat. Poikkeuksia ovat liitoskunnat, joissa asemapaikka voi olla myös liitetyn kunnan keskustassa.

Lisäksi asemapaikaksi voidaan määrätä taajama, joka on yli 20 kilometrin päässä kunnan varsinaisesta keskuksesta, mutta Tervakoski ei täytä tätä sääntöä.

-Mitään kovin konkreettista ei neuvottelussa tullut esiin. Lähinnä tässä voi toivoa, että joku tervakoskelainen hakisi taksilupaa, kun lupia tulee Janakkalassa hakuun keväällä, sanoo kuljetussuunnittelija Rea Koivula Janakkalan kunnasta.

Kaksi taksia toimii muualla

Yksi ongelma on se, että Janakkalan taksiluvista kaksi on yrityksillä, jotka eivät käytännössä toimi kunnassa. Nämä kaksi yritystä ovat Janakkalassa ainoat, jotka eivät kuulu Kanta-Hämeen aluetaksin välitysjärjestelmään.

-Sen takia niillä on velvollisuus päivystää 24 tuntia vuorokaudessa. Sillä ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä, kun kukaan ei tunnu tietävän näiden taksien yhteystietoja, Penttinen sanoo.

Kyseiset taksiyritykset ovat Matka Lautanen oy ja ML-Charter oy.

Penttisen mukaan ely-kokouksessa keskusteltiin, että näiden yritysten taksien yhteystiedot pitäisi saada kunnan nettisivulle tai ne pitäisi ilmoittaa paikallislehdessä.

Kyseiset numerot selvisivät maanantaina parilla puhelinsoitolla. Liikennejohtaja Harri Mattila ML-Charterista kertoi Hämeen Sanomille, että heidän taksiinsa saa yhteyden numerosta 01009000. Janakkalan taksilupa on yrityksen ainoa taksilupa.

Matka Lautanen oy:stä puolestaan kerrottiin, että heidän taksinsa päivystysnumero on 0400-613713.

Päivystys Turengissa

Muuten Janakkalan taksit päivystävät vuoron perään. Päivystys on keskitetty tämän vuoden alussa Turenkiin, ja päivystysrenkaassa ovat mukana myös Tervakosken kaksi taksia.

Rea Koivula kertoo, että kunnan nettisivuille avataan vielä tällä viikolla linkki, jonne kuntalaiset voivat antaa palautetta taksipalvelusta.

Ely on vahvistanut Janakkalan taksikiintiöksi entiset 22 taksia. Tällä hetkellä takseja on 19, koska kolme yrittäjää lopetti kesän ja syksyn aikana. Kolme lupaa tulee siis haettaviksi keväällä. (HäSa)

Menot