Uutiset

"Tervakoski on motissa"

Tervakosken linja-autoasemalla ei ole tiistaina iltakuudelta muuta elämää kuin muutama penkillä istuskeleva, maahan sylkilammikkoa kasvattava teini aikaa kuluttamassa.

Miksi olisikaan, sillä viimeinen linja-autovuoro Turenkiin ja Hämeenlinnaan lähti varttia vaille viisi. Riihimäelle ja Helsinkiin pääsee vielä iltaseitsemältä, mutta takaisin ei ole tulemista ainakaan vakiovuorolla. Pikavuorot pysähtyvät parin kilometrin päässä moottoritien pysäkillä.

Kylää palvelevan julkisen liikenteen tila on rapakunnossa ja yhä huonompaan suuntaan menossa, sanovat asemarakennuksen kahvilaa pitävä Jaana Vesterberg-Lahtela sekä Leila Litja, Tervakosken kyläyhdistyksen hallituksen jäsen.

-Kesäisin ja viikonloppuisin ei pääse oikein mihinkään. Tervakoski on motissa vaikka täällä on 5500 asukasta, Litja purnaa.

Litja sanoo setvineensä Tervakosken surkean joukkoliikenteen syitä jo kolmen vuoden ajan. Vetoomuksia ja vaatimuksia on jätetty ELY-keskukselle, Janakkalan kunnalle, sekä liikennöitsijän pyynnöstä kerätty 400 kyläläisen allekirjoittama adressi illalla Turenkiin ajettavan vuoron puolesta. Turhaan.

-Liikennöitsijä pyysi vielä kunnan puoltoa, mitä ei saatu. Mikään ei ole johtanut yhtään mihinkään.

Kunnan kaltoinkohtelema kylä

Litjan ja Vesterberg-Lahtelan mukaan Tervakosken linja-autovuorot ovat joutuneet Janakkalan kunnan ohituskaistalle. Heidän mielestään käsittämätöntä, että Turengista pääsee Hämeenlinnaan jopa alle tunnin välein, mutta Tervakoskelta bussi kulkee suuntaansa vain pari kertaa päivässä.

Myös Janakkalan kunnanhallituksen kesäkuinen päätös lakkauttaa yksi vuoro Tervakoskelta Turenkiin herättää ihmetystä.

-Samassa kokouksessa ostettiin vuoro Turengista Hämeenlinnaan, vaikka reitillä ajaa autoja jatkuvasti. Eräs kuljettajakin on myöntänyt, ettei jokaiseen vuoroon riitä kyytiläisiä.

-Me asumme samassa kunnassa ja maksamme myös veroja. Jos kunta tukee liikennöintiä, pitää tännekin saada vuoroja jollain tavalla, Vesterberg-Lahtela vaatii.

Mikäli tilanne ei muutu, naisten mukaan muuten eläväisestä kylästä muuttaa väkeä pois. Ajokortittomien on mahdoton päästä linja-autolla Hämeenlinnaan harrastuksiin, viikonloppuisin markkinoille ja kulttuuritapahtumiin, eivätkä autottomat vanhukset pysty hoitamaan pakollisia asioitaan.

-Minulla käy päivittäin asiakkaana ihmisiä, jotka tarkastavat linja-autoaikataulut ennen kuin voivat varata ajan sairaalan tutkimuksiin. Eräs nuori nainen sanoi, että hänen on pakko muuttaa pois, koska ei pysty vähävaraisena ostamaan autoa eikä täältä pääse muuten töihin, Vesterberg-Lahtela kertoo.

Litjan mukaan ilta- ja viikonloppuvuoroille löytyisi varmasti kyytiläisiä, mikäli sellaisia ajettaisiin.

-Ehdottomasti olisi käyttäjiä. Ei kai tällä kylällä muuten joka toinen valittaisi.

(HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic