Kolumnit Uutiset

Terve koulu maksaa itsensä takaisin

Koulumaailmassa pieni on ollut kaunista.

Pienistä kyläkouluista on luovuttu kovien kipujen kanssa, pienistä ryhmistä on yritetty pitää kynsin ja hampain kiinni.

Noin kolmenkymmenen oppilaan kyläkoulussa koulutiensä aloittanut tietää, ettei pieni välttämättä ole sen parempi kuin suuri. Yksilö saattaa hyvinkin jäädä näkemättä, vaikka ryhmässä olisi vain kourallinen oppilaita. Koolla ei ole merkitystä vaan sillä, miten asiat on hoidettu.

Hämeenlinnassa on tehty viime vuosina useita kipeitä päätöksiä. Kun yhtäällä pieniä kouluja on lakkautettu säästöjen nimissä, ovat toisaalla sisäilmaongelmat pakottaneet kalliisiin ratkaisuihin. Väliaikaistilojen järjestämisestä on tullut kaupungille rutiinia.

Noin 700 oppilaan Seminaarin koulussa arki on jo asettunut uomiinsa. Suuri on todettu toimivaksi, ja tilojen näkökulmasta lopputulos on nykyaikainen, viihtyisä ja avara. Rehtori Pasi Rangell tahtoo tehdä koulusta yhden maan parhaista.

Hämeenlinnan yhteiskoulun rehtori Arto Nykänen näyttää menneen pari askelta pidemmälle. Kun Tuomelan remontti aikanaan valmistuu, eivät oppilaat enää istu perinteisissä luokissa pulpettiensa ääressä, vaan he opiskelevat luokattomassa, useiden kymmenien oppilaiden oppimisympäristöissä.

Suomessa on pidetty pienten opetusryhmien puolta. Miten on työrauhan laita suurissa oppimisympäristöissä? Miten avokonttoriajattelu istuu koulumaailmaan?

Luokissa on jo nyt levotonta, kun erityisryhmiä on karsittu säästöjen nimissä. Työrauhaa ei ainakaan paranna se, että resurssiopettajien palkkaamiseen kaupunki ei ole jatkossa enää saamassa valtiolta rahaa. Valtioneuvostohan päätti kehysriihessään leikata rajusti perusopetuksen laadun parantamiseen kohdistamiaan valtionavustuksia.

Parhaimmillaan rohkeat kouluratkaisut kuitenkin lisäävät kaupungin vetovoimaa, sekin kun tiedetään, etteivät homekoulut ole yksin Hämeenlinnan murhe. Terveissä kouluissa lapset saavat kasvaa terveiksi nuoriksi. Terveet tilat ovat myös valtti kaupungin kilpaillessa muiden kanssa parhaista opettajista.

Siinä missä Seminaarin koulussa eletään jo arkea ja Tuomelaakin rakennetaan, valmistaudutaan Nummen koululla tuleviin evakkovuosiin. Sisäilmaongelmista kärsinyt koulu sai purkutuomion ja parhaillaan opetuspalveluissa mietitään kuumeisesti, miten koulun 465 oppilasta sijoitetaan.

Vuoden alussa koululta siirtyi viisi luokkaa Seminaarin koululle väistötiloihin, mutta osa oppilaista on jatkanut koulutyötä epäterveissä tiloissa.

Nyt vanhempien mitta on täynnä, he haluavat lapset ulos koulusta heti. Kuten tästä lehdestä selviää, koetaan koululakko ainoaksi keinoksi.

Kaunista, perin kaunista olisi sekin, jos laki suojelisi lapsen terveyttä yhtä tarmokkaasti kuin aikuisen. Sitä paitsi, se jos mikä niitä säästöjä toisi.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic