Uutiset

Terve minäkuva tukee varusmiestä

– Mitä myönteisempi nuoren mielikuva omasta itsestä on, sen paremmin häneltä sujuu palvelusaikana arki intissäkin, sanoo Marita Viertonen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin toiminnanjohtaja.

Näkemys oman elämänsä hallinnasta parantaa itsetuntoa.
Viime syksynä alkoi Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama isä-hanke, jossa MLL:n Hämeen piiri tekee yhteistyötä puolustusvoimien kanssa.

Isä-hankkeessa tavoitteena on luoda ohjelma, jossa miehet saavat vertaistukea ja malleja vanhempana olemiseen ja tasapainoiseen perhe-elämään. Lähtökohta on, että mies saisi apua aina lapsen odotusajasta aina murrosikään saakka.

Puolustusvoimissa kohdataan suurin osa nuorista miehistä. Viime vuoden lopulla tehdyssä omaa elämänhallintaansa koskevaan kyselyyn vastasi noin neljäsataa varusmiestä.

MLL:n Isätoiminnan ohjaaja Maaret Vuorenmaan mukaan tavoitteena on herätellä nuoria ajattelemaan ja vahvistamaan omaa minäkuvaansa.

– Omaan asenteeseen voi vaikuttaa: olenko sellainen kuin haluan olla, olenko saavuttanut tavoitteeni, luotanko itseeni, mikä on suhtautumiseni tulevaisuuteen, millaisen merkityksen annan asioille, Vuorenmaa listaa.

Hän korostaa ajattelun tärkeyttä ja muistuttaa, että isä-hankkeessa varotaan valistamista. Tärkeintä on ajattelemaan herättely..

Ruuvi kiristyy
Viime vuoden lopulla Satakunnan lennostossa ja Ilmavoimien teknillisessä koulussa MLL:n kyselyihin vastanneista miehistä reilu kolmannes seurusteli, heistä yhdeksänkymmentä prosenttia katsoi isyyden mahdolliseksi omalla kohdallaan.

Kaikilla parisuhde ei kuitenkaan kestä. Seitsemällä kymmenestä suhde kestää, kolmanneksella hajoaa palvelusaikana.

– Intissä ruuvi kiristyy väistämättä, varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana kun ei tunneta toinen toistaan, sanovat Panssariprikaatissa palvelevat panssarimies Aleksi Isoaho ja alikersantti Ossi Tervo.

Esimiehiä jännitetään, vaatimukset kasvavat, lähiomaiset ovat kasarmin aitojen ulkopuolella, eikä tyttöystävä aina ymmärrä väsynyttä maanpuolustajaa.

Jos armeijassa henkilöiden välinen kemia toimii, luottamus palveluskavereiden kesken syntyy viikkojen edetessä. Parhaassa tapauksessa tuvissa pohditaan myös henkilökohtaisia asioita.

– Asioista pitää olla rohkeus avautua ja toisaalta kuunnella. Miesten juttuja puhutaan ja vitsinikkareiden tarinoille naureskellaan tupakkitauoilla.

Hajoaminen on Isoahon ja Tervon mukaan monella syynä palveluksen keskeyttämiseen, varsinkin niillä, joilla on heikko itsetunto. Sopeutumista isoon joukkoon voi hankaloittaa myös vahva persoonallisuus.

Sen sijaan palvelusajan kunnialla kestäneiden kesken syntyy miesten mukaan vahva veljeys. Edelleen pitää paikkansa, ettei kaveria jätetä.

Tervo ja Isoaho sanovat ymmärtävänsä, että sotilaskoulutuksessa keskitytään sotataitojen oppimiseen, testataan mihin tehtäviin kenestäkin on.

– Ymmärrämme, että meillä nämä paineet ovat pientä verrattuna sodan ajan kaukopartiointiin, puntaroivat miehet.

Eväitä reppuun
Isä-hankkeen tavoitteena on tukea ja lisätä varusmiesten hyvinvointia palvelusaikana ja sen jälkeen siviilissä.
Puolustusvoimista mukana ovat Satakunnan lennosto ja Ilmavoimien teknillinen koulu ja Pohjois-Karjalan Prikaati.

– Kysely osoitti selvästi, miten tärkeää on saada sotilaan reppuun muutakin kuin raakaa sotilaskoulutusta, sanoo Satakunnan Lennoston henkilöstöpäällikkö everstiluutnantti Timo Antila.

Elämänhallinnan tietotaidot ja itsetunnon nostaminen ovat kannustavaa palautetta myös sotilaskoulutuksessa.

– Nyt on otettu askel siihen suuntaan, vaikka asiaa on puolustusvoimissa jo entuudestaankin sivuttu. Ensimmäisenä Mannerheimin Lastensuojeluliiton tarjoamaa, elämänhallintaan liittyvää ohjausta saavat nuoret kouluttajat. Myöhemmässä vaiheessa koulutusta annetaan myös varusmiehille, Antila kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020