Uutiset

Terveisiä Satiaismäeltä!

Varoitus: tässä jutussa ruma paikannimi sanotaan niin kuin se on.

Liekö Hauholla kauniimpaa paikkaa kuin Satiaismäki? Varmasti on, mutta Satiaismäellä on etunaan nimi, jolla se on ansainnut paikkansa vasta julkaistulla Kansatieteellisellä Suomen kartalla.

Isänmaamme rehevillä äidinkasvoilla on satoja ellei tuhansia paikkoja, joille esi-isämme ovat antaneet arveluttavia ellei jopa suoranaisen rivoja nimiä. Media Makerin kokoamalle kartalle ovatkin päässeet kaikkein mauttomimmin nimetyt paikat.

Ruokottomien paikannimien pääsystä kartalle voi kiittää Suomen peruskartoituksen isää, professori Mauno Kajamaata, jonka oppien mukaisesti kartoittajat taltioivat paikalliselta väestöltä olennaisimman paikannimistön Maanmittauslaitoksen nimistötietokantaan.

Ja vanha kansahan osasi nimetä. Voi vain arvailla, onko Satiaismäkikin saanut nimensä metsikössä väijyvistä ötököistä vai muinaisen hauholaisen kyseisellä mäellä kokemasta huonosta intiimihygieniasta.

Naimakkalupsa ja muita matkailukohteita

Hämeenlinnan seutu on vielä kilttiä ja lapsille sopivaa aluetta, kun paikannimiä katsotaan. Täällä Kalvolan Karhunperse ja Urjalan Suolikulli edustavat räväkkyyden huippua.

Eteläinen Suomi ja erityisesti Uusimaa ovat rivossa kartassa suurta valkoista aluetta. Ilmeisesti näiden seutujen nimistö on syntynyt virkamiestyönä.

Toista on vaikkapa Turun suunnalla, jossa voi käydä niinkin perversseissä paikoissa kuin Pervonmäki, Isonpervonmäki, Matinpervonniitty, Lailanpervonsuo, Jaakonpervonvuoret ja Pukkipervonkallio. Pallivahaa unohtamatta.

Kuhmon ja Kemijärven suunnalla matkaaja voi viihdyttää itseään käymällä Perseenpaistamassa, Puuropaskannnivassa tai Vitunviheltämänjänkällä.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä mielenkiintoisemmaksi paikannimistö muuttuu. Junantuomalle etelän lantalaiselle herää mielenkiintoisia mielikuvia sellaisista paikoista kuin Naimakkalupsa, Vaimon kiimamaa, Vittukeinon Peskihaara, Kiimavaaranjängänoja, Kiimalomavaara ja Tissisaari.

Millaistakohan olisi asua Kusipään juurella, aivan siinä Härjänpaskantamasarven pohjoispuolella?

Matkailijan voimakaksikko

Persoonallisia Suomen paikannimiä esitteli myös vuonna 2003 ilmestynyt kirja Homeperseensuo ja muita merkittäviä matkakohteita Suomessa (WSOY/Johnny Kniga).

Yhdessä kirja ja kartta ovatkin kesäisessä Suomessa matkailevalle lomailijalle ehtymätön inspiraation ja huvituksen lähde.

Mikä olisikaan parempi tapa viettää lomansa kuin kierrättää perhe kymmenien rivojen paikkojen kautta sukulaisiin toiselle puolelle Suomea. (HäSa)