Kolumnit Uutiset

Tervetuloa, uusi tupakkalaki

Ajoimme 1980-luvulla lukemattomina kesäviikonloppuina satojen kilometrien matkan mökille. Punaisessa Saab 99:ssä ei tietenkään ollut ilmastointia, mutta ehkä noin 40 minuutin välein ikkunaa raotettiin muutaman sentin verran.

Mökkireissun mahdollistaja ja auton kuljettaja, vuosia sitten edesmennyt isäni, vetäisi niin sanotusti savut.

Perhe imaisi siinä sivussa jonkinmoiset nikotiini- ja häkähenkoset. Päänsärky sinapinvärisen ja plyysisen takapenkin kuumuudessa oli silloin tällöin melkoinen.

Nuoremmille tiedoksi: tämä oli aivan normaalia puuhaa, sosiaaliluokasta ja koulutuksesta riippumatta.

Ei siis harmita pätkääkään, että tänään voimaan tuleva uusi tupakkalaki kieltää autossa tupakoinnin, mikäli kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Varmaan joku tilastoviisas osaa laskea passiivisen tupakoinnin vaikutukset tupakoinnin aloittamistodennäköisyyteen tai kuolleisuuden kasvuun verrokkiryhmään nähden, mutta tässä painaa oma kokemus.

Ennen kultaista 1980-lukua tupakka kärysi autojen lisäksi monessa kodissa sisätiloissa, ja nahkasohvan kulmapöydälle oli ylpeästi aseteltu Kanarialta tuotu tuhkakuppi. Samasta turistirysästä tuotiin lapsille tuliaisiksi hihattomia kesäpaitoja, joiden painatus jäljitteli punaisen Marlboron askia.

Nykypäivänä röökiaskiksi pukeutuvaa kymmenvuotiasta katsottaisiin vähintään kummeksuen – etenkin nyt, kun askiin on lisätty verta keuhkoistaan köhivän naisen kuva.

Uusi tupakkalaki tuo monia muitakin myönteisiä muutoksia, joita käsitellään myös tässä lehdessä (uutiset A4-A5).

Esimerkiksi parveketupakoinnin tympeyden entinen omakotiasuja ymmärtää vasta, kun muuttaa kivitalon ylimpään kerrokseen ja haluaa nauttia kesäillasta parvekkeen ovi auki.

Erityistä päänsisäistä kihinää naapurin kessuttelu aiheuttaa niinä aamuina, kun tupakanhaju leijailee huoneeseen, jossa lapset leikkivät.

Tulevaisuudessa parveketupakointia voidaan rajoittaa helpommin, vaikka vielä tuntuu olevan epäselvää, miten asiaa kannattaa junailla eteenpäin. Joka tapauksessa röökinpolttelusta pitäisi jatkossa olla haittaa vain sauhuttelijalle itselleen.

Kummallista muuten on, että Suomessa saa myydä jos jonkinlaista myrkkyä joka kioskissa ja valtion pitkäripaisessa, mutta nuuska pysyy pannassa. Savutonta mälliä kuluu Suomessa enemmän kuin silloin, kun sen myynti oli sallittua. Verotulot menevät rikkaaseen Ruotsiin.