Uutiset

Terveydenhoito jatkuu ennallaan pari vuotta

Kaupunginvaltuusto sai pysytettyä terveysyhteistyökuvion Hausjärven, Lopen ja Riihimäen kesken toistaiseksi pystyssä.

Vaikka kolmen kunnan kuntayhtymä jatkaa toistaiseksi, riihimäkeläiset jatkavat kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisen valmistelua.

Riihimäki pysyy vuosi sitten tekemässään päätöksessä erota Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä, mutta valtuusto päätti lykätä eroa vuoden 2014 loppuun.

Niin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Heimonen kuin vasemmistoliiton Janne Yrjölä ja Rauli Hirviniemi, demarien Kari Kaistinen ja keskustan Mirja Lammi puhuivat lykkäyspäätöksen puolesta.

Takkia ei siis lähdetty valtuustossa kääntämään, mutta päädyttiin odottelemaan valtion patistavan vähintäänkin Riihimäen, Hausjärven ja Lopen liittymään yhteen. Hyvinkäätä valtuusto ei kosiskellut mukaan.

Yhdistymisen jälkeen kuntayhtymää ei enää tarvita. Uudessa kaupungissa niin sosiaali- kuin terveystoimi voidaan rakentaa kunnallisesti hoitamaan alueen asukkaiden tarpeet.


Kuntalaskutus oikaistaan

Valtuustossa päätettiin oikaista myös vääristymä, joka vuosi sitten johti Riihimäen eropäätökseen. Terveyskuntayhtymän perussopimukseen kuuluvaa kuntalaskutusta muutetaan siten, että kukin kunta maksaa aiheuttamansa kulut.

Vihreiden Eero Yrjö-Koskinen kysyi Hausjärven ja Lopen kantaa oikaisuasiaan, jolloin Kai Heimonen kertoi kuntien olleen neuvotteluissa halukkaita oikaisemaan laskutusta jo tänä vuonna.

Terveyskuntayhtymälle on kertynyt vuosi toisensa jälkeen alijäämää, josta nykyisen sopimuksen mukaan kaatuu Riihimäen maksettavaksi 60 prosenttia.

Esimerkiksi vuonna 2010 Hausjärven osuus syntyneestä alijäämästä oli 440 000 euroa, Lopen 380 000 ja Riihimäen 80 000.

Terveyskeskuksen talouden tervehdyttäminen jatkuu. Nyt kunnat ryhtyvät tutkimaan palveluverkostoa eli käytännössä pohtivat mitkä terveysasemat, hammashoitolat, neuvolat ja muut pisteet säilyvät ja missä laajuudessa.

Samalla jatketaan erikoissairaanhoidon eli käytännössä Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön (Ryks) ja terveyskeskuksen yhteistyön tiivistämistä sekä päivystyskuvioiden suunnittelua.


Puheenjohtaja käytti ääntään

Valtuuston puheenjohtaja Kirsti Tolvanen joutui yllättäen ratkaisemaan kokouksen ainoan äänestyksen.

Kirsti Leskenmaa olisi palauttanut valtuustoaloitteen Riihimäen alueen vanhustenhoidon henkilöstömitoituksesta uudelleen valmisteltavaksi, mutta Kirsti Tolvanen asettui asian käsittelyn jatkamisen kannalle.

Leskenmaa arvosteli perusturvalautakunnan valmistelua puutteelliseksi, koska henkilöstömitoitukseen ei ollut pyydetty tai saatu JHL:n ammattiliiton lausuntoa. Hoitohenkilökunnasta suuri osa kuuluu JHL:ään.


Mikko Lundille ero

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mikko Lundille (sd.) myönnettiin pyynnöstä ero tehtävästään. Tilalle nimettiin Jorma Höök (sd.).

Mikko Lund ajautui alkuvuonna epäluottamustilanteeseen selvitellessään kaupungin poistosuunnitelman muutosasiaa ilman lautakunnan valtuutusta.

Lautakunnan katsottiin nauttivan valtuuston luottamusta, joten koko lautakuntaa ei lähdetty erottamaan ja nimeämään uutta tilalle. Esko Nummela (sd.) toivoi lautakunnan saavan työrauhan. (HäSa)

Päivän lehti

21.2.2020