Uutiset

Terveydenhuollon remontti välttämätön

Hämeenlinnan seudun kunnissa mietitään parhaillaan suhtautumista perusterveydenhuollon uudistuksiin. Sadekatokseksi ristitty uusi toimintatapa lopettaisi nykymuotoiset kolme perusterveydenhuollon kuntayhtymää.

Niiden tilalle luotaisiin kevyt hallinto joko kuntayhtymänä tai osakeyhtiönä. Sadekatoksessa operatiivisen vastuun kantaisivat alueelliset ja nykyistä itsenäisemmät terveyskeskukset ja -asemat.

Kunnat olisivat palvelujen tilaajina ja niiden päätösvallassa olisi, millaisia palveluja ne asukkailleen hankkivat.

Seudun kuntien käsitykset uudesta yhteistyöstä vaihtelevat. Janakkalassa perusturvalautakunta ei lämpene sille, mutta joitakin yhteistyön edellytyksiä on olemassa. Renko ja Hattula ovat puolestaan näyttäneet uudistukselle vihreätä valoa.

Lopullisten päätösten aika ei ole aivan vielä, mutta kun valmistelutyö on tehty, niidenkin aika tulee.

Sadekatosmallista on tehty selvitystyötä ja seuraavan vuoden aikana se pitäisi arvioida ytimiään myöten. Jos vanhat rakenteet puretaan, kahdeksan kunnan terveydenhuollon yhteenliittymä aloittaisi toimintansa vuoden 2007 alussa.

Jokaisessa organisatioissa, eikä vähiten kunnissa ja niiden omistamissa kuntayhtymissä, asuu sitkeä muutosvastarinta. Kaikki uusi pelottaa ja arveluttaa, vanhat toimintakulttuurit kaikkine heikkouksineenkin koetaan turvalliseksi. Uudistukset arveluttavat niin henkilöstöä kuin luottamuselinten jäseniä.

Tällainen ajattelutapa on tullut tiensä päähän. Kuntien rahapula on kiistaton tosiasia, kunnallisveron korotusten tie on nopeasti kuljettu loppuun. Valtiota on turha anella apuun, rahahanat on väännetty tiukalle.

Väestö ikääntyy lähivuosina tuntuvasti, hoidon ja hoivan tarve kasvaa vielä nykyisestään. Myös lääketiede ja hoitotekniikka kehittyvät nopeasti ja tulevat hintoihinsa.

Hoitotyöhön tarvitaan entistä useammat osaavat kädet, ei jäykkää hallintokoneistoa ja byrokratiaa, asiakkaan pompottelua luukulta toiselle.

Uudistuksen lähtökohtana on, että jokapäiväiset terveyspalvelut saadaan läheltä, omasta tutusta terveyskeskuksesta. Erikoispalveluja, joita ihminen tarvitsee ehkä vain muutaman kerran elämässään, voisivat olla kauempana. Tällaisia ovat esimerkiksi röntgenkuvaukset tai erikoislääkärien palvelukset.

Kanta-Hämeessä, saati Hämeenlinnan seudulla maantieteelliset etäisyydet kunnista sairaaloihin ja muihin hoitolaitoksiin ovat lyhyitä, vain muutaman kymmenen kilometrin mittaisia. Väitteet siitä, että palvelut viedään kansalaisten ulottumattomiin, ovat tyystin vailla katetta.

Epäilijät odottavat uudistuksen valmistelijoilta uskottavia laskelmia seudullisen terveydenhuollon tulevista kustannuksista. Tässä vaiheessa on melkoisen varmaa, ettei kokonaismenojen tuntuvia säästöjä ole luvassa.

Niinpä jo se, että kustannusten rajua kasvua kyetään edes hiukan hillitsemään, olisi kelpo saavutus, johon kannattaa pyrkiä.