Uutiset

Terveys on kansalaisen velvollisuus

Terveysaiheet kiinnostavat kansalaisia ja terveysjuttuja totisesti mediassa näinä aikoina riittää. Tyylilajit vaihtelevat tiedotusvälineestä riippuen ”pinkeyttä pehmenneisiin pakaroihin”-opastuksista totisiin terveyspoliittiisiin kannanottoihin.

Tämän päivän yksi teema on kauhistella, kuinka sairauksien hoito nielee niin paljon yhteisiä varoja, että kansallinen konkurssi uhkaa. Valtion ja kuntien taloudesta vastaavat ovat paniikissa.

Kansa sen kuin ryyppää ja tupakoi, ahmii roskaruokaa ja lihoo sekä kaiken lisäksi ikääntyy uhkaavaa vauhtia. Masennus ja ahdistus ajavat porukkaa ennenaikaisille eläkkeille. Kriisitunnelmat hallitsevat julkisen terveydenhuollon näkymiä kuin sadepilvet menneen kesän maisemaa.

Tässä tilanteessa jokaisen kunnon kansalaisen velvollisuus on olla vitaalinen ja tuottava. Velvollisuuden toteuttamiseen liittyy tunnollinen terveydestään huolehtiminen ja ehdoton työkunnossa pysyminen.

Hoikka, liikunnallinen, alkoholinkäyttönsä hallitseva ja tietenkin tupakoimaton kansalainen on arvostettava yhteiskunnan jäsen toisin kuin terveyttään pilaava pullea sohvaperuna.

Terveyteen ja ulkonäköön satsaaminen on paitsi kansalaisvelvollisuus, myös tyyliä ja muotia. On trendikästä pyörittää elämää oman kropan ympärillä. Lehtien sivuilla hypähtelevät uuden elämän löytäneet ja minuutensa kirkastaneet leveästi hymyillen tyylikkäissä kuntoiluasuissaan. Juttujen sävy lähenee useinkin uskonnollista hurmiota.

Lihavuus on tyylitöntä ja suorastaan sosiaalisesti paheksuttavaa. Ylipainon syy vieritetään tyystin omaksi valinnaksi, vaikka kilojen karttumiseen vaikuttavat monet tekijät, jotka kaikki eivät ole omassa hallinnassa. Yksilön- ja valinnanvapautta korostavassa kulttuurissa terveydelle haitalliset tottumukset on helppo nähdä epäonnistumisena elämänhallinnassa.

Sivistyneessä yhteiskunnassa julkisen keskustelun tehtävä ei ole moraalisen paniikin lietsominen, mutta viime aikoina lihavuuskeskustelu on saanut jo sellaisia moraalisen paniikin piirteitä, että hirvittää. Yksipuolinen, syyllistävä suhtautuminen tuskin auttaa elämäntaparemonttia tarvitsevaa. Ylenkatse ja uhkailu eivät lisää voimia, joita muutokseen tarvitaan.

Kenellä sitäpaitsi on oikeus päättää, mikä ihmisryhmä leimataan epänormaaliksi ja poikkeavaksi?

Oma kokemus kertoo, että liikunta ja sopivan kevyt, monipuolinen sapuska tekevät ihmiselle hyvää. Omahyväisyyttä on kumminkin viisasta välttää.

Jos itsellä sattumalta on käynyt sen verran hyvä tuuri, että voimat riittävät pitämään huolta omasta terveydestä, on aihetta kiitollisuuteen, mutta ei sentään moraaliseen ylemmyydentunteeseen.

TUULA HEINÄNEN

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja

tuula.heinanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

29.5.2020