Kolumnit Uutiset

Terveysbisnes ammentaa miljoonansa sossun luukulta

THL:n pääjohtaja Pekka Puska ei pelkää esittää epäsuosittuja mielipiteitä. Puska ei ammu puskista, vaan tulittaa suoraan päin näköä niin epäterveesti eläviä kansalaisia kuin pääomapiirejäkin.

Puska on jonkinlainen Raimo Sailaksen henkinen perillinen. Virkamiehelle totuudenpuhuminen ja ihmisten suututtaminen on toki helpompaa kuin kansan suosiosta riippuvaisille poliitikoille, mutta vaatii silti pokkaa ottaa vastaan julkista ryöpytystä.

Kaikesta ei Puskan kanssa tarvitse olla samaa mieltä, mutta hiljan hän kiinnitti Terveydenhoitajapäivillä huomiota huikean tärkeään asiaan, josta on sen merkitykseen nähden puhuttu liian vähän.

Puska sanoi ilmeisen: julkinen terveydenhuolto rapautuu ennätysvauhtia, ja ihmisten tulotaso määrää Suomessa lääkäriin pääsemistä enemmän kuin missään muussa OECD-maassa. Siis Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on tässä suhteessa läntisten teollisuusmaiden epätasa-arvoisin.

Toki OECD:n maaraporttia on arvosteltu. Myös Puska sai tuttuun tapaan täyslaidallisen yksityisten terveyspalveluiden tuottajilta. Ilman tehokkaita ja hyvin organisoituja yksityisiä koko järjestelmä romahtaisi, miksi ainoa hyvin toimiva osa eli työterveyspalvelut pitäisi romauttaa, jadajadajada…

Näyttää siltä, että terveysbisneksen propaganda menee Suomessa läpi kuin häkä. Terveet ja hyvätuloiset ihmiset eivät pysty ajattelemaan kuin omaa napaansa, eivätkä päättäjät halua nähdä kokonaisuutta.

Julkinen romahtaa, koska yksityinen imee täysin epäreilulla tavalla sen veren. Terveyskeskuskäyntien määrä on romahtanut vuosikymmenessä 20 prosentilla, koska tekijät ovat siirtyneet yksityisten palvelukseen ja potilaista on jäänyt jäljelle vaikeimmat. Kuntien firmoilta pakkoraossa ostamien palvelujen taso on karmea ja hinta mieletön.

Lääkärien koulutusmäärien lisääminen auttaa vain vähän, koska työaika lyhenee. Miksi tehdä viisi päivää viikossa terveyskeskuksessa, kun saman liksan tai enemmän saa parin päivän keikasta reppufirmalle?

Jotkut kyllä painavat pitkää päivää, mutta ovat puolikkaissa julkisissa viroissa. Todelliset paukut jäävät usein yksityispraktiikalle.

En syytä lääkäreitä, vaan systeemiä. On luonnollista, että monet katsovat oman etunsa perään ensin.

Mutta miksi ihmeessä noin 20 prosentin tasaista tuottoa takovaa yksityistä bisnestä pitää vielä tukea sossun luukulta? Terveyspalvelut ovat kansainvälisten pääomasijoittajien suuressa suosiossa osin myös siksi, että niitä tuetaan sairausvakuutusrahoista.

Kela-korvauksista pitäisi luopua asteittain, ja sitten kieltää julkisissa viroissa olevilta työskentely aidan toisella puolen.

Palveluita järjestävissä kunnissa ei ole mahdollisuuksia estää keinottelua terveydellä. Reilujen pelisääntöjen laatiminen on valtion homma, jossa taas kansalaisten tiedostaminen auttaa.

Härskisti veroja kiertänyt Mehiläinen pelästyi jo julkista reaktiota. Konsernin tilinpäätöksessä asian laita todettiin suoraan: ”Mehiläisen toimintaympäristön kehitys riippuu kovasti lainsäätäjien hyväntahtoisuudesta yksityisiä terveyspalveluyrityksiä kohtaan. Muutokset lainsäädännössä voivat vaikuttaa yhtiön toimintaan negatiivisesti.”

Päivän lehti

1.4.2020