Uutiset

Terveyshyötymalli mullistaa hoitoajattelun terveyskeskuksessa

Hämeenlinnan terveyskeskuksessa on nyt vuoden ajan valmisteltu niin sanotun terveyshyötymallin käyttöönottoa. Johtava ylilääkäri Risto Mäkinen sanoo, että malli mullistaa aika lailla terveyskeskuksen toimintaa.

Nimensä mukaisesti terveyshyötymallissa tärkeintä on terveyshyödyn saavuttaminen. Terveyskeskus muuttaa toimintaansa niin, että potilaiden saama terveyshyöty kasvaa.

-Nykyään teemme paljon sellaista, josta ei tällaista hyötyä ole, Mäkinen toteaa.

Viisi prosenttia halutaan erityissyyniin

Toiminnan uudistaminen aloitetaan niin sanotuista suuren riskin potilaista. Mäkinen selvittää, että viisi prosenttia hämeenlinnalaisista kuuluu tähän ryhmään, joilla on merkittävä riski sairastua vakavasti.

-Tämä on silkkaa matematiikkaa. On olemassa laskentakaava, jolla kuolemanriski voidaan laskea.

Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi ihminen, jolla on diabetes ja korkea verenpaine ja joka tupakoi.

-Jos tällainen ihminen, jolla on kaikki pielessä, tekee edes pieniä parannuksia elämäntapaansa, saadaan suuri terveyshyöty.

Mäkinen on kehittänyt tyyppiesimerkin, jota hän kutsuu Tyyneksi.

-Tyyne on varttunut rouvashenkilö, jolla on polvi kipeä. Lisäksi hänellä on korkea verenpaine, kolesteroli ja sokerit ovat koholla, hänellä on nivelkuluma ja masennusta.

Polvea valittavalla monta ongelmaa

Tyyne tulee lääkärin vastaanotolle kipeän polven takia. Nykysysteemissä hän saa polveensa hoidon ja lähtee.

-Mutta meidän pitäisi hoksata, että Tyynellä on aika monta ongelmaa, ja polvi ei ole niistä tärkein, vaan polvikivun syy liittyy hänen muihin ongelmiinsa.

Juuri tästä on uudessa mallissa Mäkisen mukaan kysymys: Tunnistetaan ne potilaat, jolla on paljon riskitekijöitä, ja aletaan pureutua riskien syihin.

Terveyskeskuksen tehtävänä on sitten löytää ne potilaat, jotka kuuluvat tähän viiden prosentin riskiryhmään. He ovat jo ennestään terveyskeskuksen asiakkaita, mutta silti nykytilanteessa terveyskeskuksella ei ole tietoa, keitä nämä ihmiset ovat.

Tähän tarvitaan nykyistä tehokkaampaa tietojärjestelmää ja tietysti asioiden tarkkaa kirjaamista siihen.

Tietojärjestelmän pitää Mäkisen mukaan olla sellainen, että se poimii sieltä ongelmatapaukset ja tiedottaa niistä henkilökunnalle. Tietojärjestelmä siis poimii esiin Tyynet, Aunet ja Arvot – tai vaikka moniongelmaiset Pirkot ja Nikot.

-Meidän pitää kehittää kutsujärjestelmä heitä varten. Heidät siis kutsutaan terveyskeskukseen hoitajan vastaanotolle.

Terveysvalistustako saamaan? Ei, sillä Risto Mäkisen mukaan terveysvalistuksen aika on ohi.

Valmennusta, ei valistusta

-Ei Hämeenlinnassa ole yhtään ihmistä, joka ei tietäisi, mistä ylipaino tai korkea verenpaine johtuvat. Tietoa on jo tarpeeksi. Myös motivaatiota on, sillä kyllä ihmiset haluavat lopettaa tupakanpolton ja päästä eroon ylipainosta.

Se, mitä ihmiset tarvitsevat, on Mäkisen mukaan valmennus.

-Eihän huippu-urheilijakaan pärjää ilman valmentajaa.

Riskiryhmäläiset saavat omahoitajan, joka on siis nimenomaan valmentaja. Tavoitteena on, että potilas itse hoksaa asioita. Niitä ei voi syöttää hänelle valmiina.

-Asiakas siis voimaantuu eli hahmottaa itse ne asiat, jotka ovat tärkeitä, Mäkinen selittää.

Hoitaja myös kysyy Tyyneltä, voiko hän soitella tälle silloin tällöin ja vähän kysellä, missä mennään. Onko ruokavalion keventäminen onnistunut? Onko tullut käydyksi kävelyllä?

Lisäksi terveyshyötymallissa uskotaan ryhmän voimaan. Riskiryhmäläisiä voidaan siis kutsua myös ryhmätapaamisiin.

Uudella mallilla poliittinen tuki

Kuulostaa siis todella uudelta tavalta toimia. Nykytilanne on kuitenkin vielä Mäkisen mukaan aivan muuta.

-Nythän yritämme juosta eilistä päivää kiinni. Siinä oravanpyörässä potilaasta yritetään vain selviytyä mahdollisimman nopeasti, ja potilaan kokonaistilanteesta ei vastaa kukaan.

Uutta mallia on terveyskeskuksessa valmisteltu jo vuoden ajan. Poliittinen tukikin uudistukselle on jo Mäkisen mukaan varmistettu.

-Myös ensimmäiset ”Tyynet” alkavat olla kasassa. Hoitajiakin on tähän jo koulutettu, joten mallin käyttöönottoa voidaan pikkuhiljaa aloitella. (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020