fbpx
Uutiset

Terveyskeskukseen tyytyväisiä turenkilaisia

Hämeen Sanomat (15.10.2004) on hienosti löytänyt Janakkalasta terveyskeskusasiakkaita, jotka ovat erittäin tyytyväisiä lääkäriaikojen saatavuuteen. Hyvä, että heitä löytyy. Yllättävää ei ole se, että he ovat nimenomaanTurengin palvelupiirin asiakkaita.

Tervakosken terveysasemalla, jonka asiakaskunta edustaa noin kolmannesta kunnan väestöstä, vastaava kysely olisi luultavasti poikinut vähemmän tyytyväisiä vastauksia.

Lääkäripula on valtakunnan tasollakin tosiasia, joka on ymmärrettävästi kohdannut myös Janakkalaa. Lääkäripula on kuitenkin Janakkalassa jakautunut epätasaisesti. Tervakoskella lääkäripulaa on eletty pysyväisluontoisena olotilana jo vuosikausia. Omalääkärille ajan saaminen kestää normaalisti kahdesta viikosta ylöspäin, usein ei pystytä aikoja antamaan ollenkaan. “Sain ensi viikolle ajan, jolloin voin soittaa ja varata ajan lääkärille.”

Omalääkäreiden päiväpäivystysajat Tervakosken väestövastuupiirissä tulevat yleensä täytetyiksi jo aamun ensitunteina, ja

Turengista päiväpäivystysajan saaminen tervakoskelaiselle asiakkaalle on vähintäänkin nihkeää. Ilta- ja viikonloppupäivystys toimii hienosti ja sen kohdalla toteutuu tasapuolisuuskin eri väestövastuualueiden kesken eli tervakoskelaisillekin annetaan aikoja.Virka-aikana henkilökunta yrittää parhaansa mutta “tyhjästä on paha nyhjästä” – varsinkin lääkärin vastaanottoaikoja.

Kun omalääkärille ei saa kohtuuajassa vastaanottoaikaa, on pakko turvautua iltapäivystykseen. Silloin asiakkaan hoidosta jää helposti uupumaan väestövastuun ajatuksena oleva jatkuvuus, mikä myös heikentää asiakkaan saaman hoidon laatua ja turvallisuutta. Pitkällä tähtäyksellä tästä seuraa melko varmasti lisäkustannuksia hoitokuluissa puhumattakaan siitä, miten vahingollista se on yksittäisen asiakkaan kannalta.

Olen myös huolestunut, siitä miten jatkuva lääkäripula vaikuttaa henkilöstön jaksamiseen ja työmotivaatioon. Janakkalassa on kaksi terveysasemaa: vaikka meillä onkin resursseja niukasti, jaetaan niukkuus kuitenkin oikeudenmukaisesti suhteessa väestöön ja taataan näin kaikille kuntalaisille tasapuolinen hoito.

Jaana Lamberg

terveydenhoitaja

kunnallisvaaliehdokas (kesk. / sit.)

Janakkala

Menot