fbpx
Uutiset

Terveyskeskukset purkivat ensiavun potilasruuhkia

Ensiavun pahimmat potilasruuhkat Hämeenlinnassa on saatu purettua.

Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteydessä sijaitseva perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteinen ensiapu ruuhkautui erityisen pahasti viime keväänä.

– Tilanne on nyt selkeästi parempi, ensiavun ylilääkäri Ari Palomäki vertaa.

Järkevä työnjako vähentää jonoja

Ensiavun keväiset ruuhkat uhkasivat jo potilasturvallisuutta.

Osasyynä ruuhkiin oli tiedon puute eli ihmisten epätietoisuus siitä, millaisten vaivojen kanssa ensiapuun voi mennä.

Keväällä jokaiseen kotiin lähtikin tiedote, jossa selvitettiin millaiset sairaustapaukset kuuluvat ensiapuun ja mitä hoidetaan terveyskeskuksissa. Tavoitteena oli järkevä työnjako. Nyt nuhaiset kuumepotilaat on saatu ohjattua ensiavusta oikeaan osoitteeseen eli terveyskeskuksiin.

– Ensiapuun heijastuu se, miten vastaanotot saadaan pyörimään perusterveydenhuollossa, Palomäki sanoo.

Ensiapu aloitti toimintansa vuonna 2007 ja tuolloin linjattiin, että ensiapuun kuuluvat vain todella kiireellistä hoitoa edellyttävät sairaudet tai vammat. Linjauksen mukaisesti flunssapotilaiden ja nyrjähtäneiden nilkkojen hoito kuuluu perusterveydenhuollon puolella terveyskeskuksille.

– Ensimmäinen vuosi ensiavussa meni hyvin, mutta sen jälkeen perusterveydenhuollon käyntimäärät lisääntyivät, Palomäki sanoo.

Ensiavun lattia yhä paketissa

Ensiavun toimintaa hankaloittaa yhä lattian kosteusvaurioista johtuva remontti. Lattian korjaustyöt jatkuvat Palomäen mukaan vuoden 2013 puolelle saakka.

– Lattia on yhä paketissa, hän kuvailee. (HäSa)

Menot