fbpx
Uutiset

Terveyskeskus valmis lähettämään lisälaskun kunnille

Riihimäelle, Hausjärvelle ja Lopelle on tiedossa vielä tänä vuonna lisälasku Riihimäen terveyskuntayhtymältä. Näin kertoi yhtymähallituksen puheenjohtaja Riku Bitter (kok.) kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantai-iltana.

Yli neljän miljoonan euron kattamaton alijäämä Riihimäen terveyskeskuksen kuntayhtymän taseessa sai valtuutetut kilvan vaatimaan taloustilanteen korjaamista, alijäämän kattamista sekä talouden korjaamista.

Mikko Lund (sd.) olisi halunnut jopa kirjata ajatukset ponneksi, jota muut pitivät tarpeettomana. Lund muistutti, että toiminnan kattaminen vuodesta toiseen velkarahalla on kohtuutonta.

Kaupungin hallintojohtaja Jussi Savola kertoi kuntien neuvottelevan maksuosuuksien muuttamisesta todellisiin kustannuksiin perustuviksi.

– Mitä ilmeisimmin ensi vuoden alussa saadaan aikaiseksi sopimus, joka oikaisee kuntien maksuosuuksien vääristymää, Savola vakuutti.

Vastavalmistunut selvitys näyttää, että jokainen kuntayhtymän jäsenkunta on kahden viime vuoden aikana maksanut terveyskeskukselle käyttämistään palveluista liian vähän.

Todelliset kustannukset ylittivät viime vuonna 1,1 miljoonalla eurolla summan, jonka kunnat toiminnasta maksoivat. Hausjärvi maksoi 500 000 euroa, Loppi 260 000 euroa ja Riihimäki 330 000 euroa liian vähän.

– Asia on korjattava ensi talousarvion yhteydessä. Terveyskeskus ei tule toimeen 3,5 prosentin toimintamenojen kasvattamisella, korosti Kari Kaistinen (sd.).

Terveyskeskuksen taloudessa alijäämän lisäksi huolestuttaa 6,2 miljoonan peruspääoman kapristuminen 1,9 miljoonaan euroon, jolloin omavaraisuusaste on sulanut 22,4 prosenttiin.

Kun kolme kuntaa saavat kertyneestä 4,3 miljoonan euron alijäämästä laskun, Riihimäen kaupunki joutuu kattamaan siitä 65 prosenttia perussopimuksen nojalla.

Teatteri tentissä

– Miksi Riihimäen teatterista on poistettu johtaja ja tekniikan käyttöpäällikkö ja samalla palkattu kaksi henkilöä? tivasi Jorma Höök (sd.) valtuuston kyselytunnilla teatterin toimitusjohtajalta Niina Torkolta.

Torkko totesi, että taiteellisen johtajan samoin kuin käyttöpäällikön kanssa on tehty sopimus työtehtävien päättymisestä. Kumpikaan sopimus ei ole julkinen vaan Niina Torkkoa sitoo salassapitovelvollisuus.

Niina Torkko kertoi myös Jorma Höökille, ettei ole Tampereen yliopistosta virkavapaalla vaan on irtisanoutunut ja sitoutunut Riihimäen teatterin toimitusjohtajaksi.

Torkko kumosi Jorma Höökin peräämän ajatuksen, että Torkko olisi saneeraaja, joka palaisi virkavapaalta entiseen työpaikkaansa. (HäSa)

Menot