fbpx
Uutiset

Terveyskeskusuudistus lyhensi jonotusaikoja Janakkalassa

– Yllättävän hyvin on mennyt, sanoo ylilääkäri Mira Uunimäki kuukausi sitten alkaneesta hyvä vastaanotto -uudistuksesta Janakkalan terveyskeskuksessa.

Tavoitteena oli, että lääkäriaikoja annetaan vain enintään viikon päähän, ja että potilas pääsee vastaanotolle viimeistään viikon kuluessa.

Jonotusaika 5-7 päivää
Tässä on onnistuttu. Nyt asiakas pääsee kiireettömälle vastaanotolle noin 5-7 päivässä, joskus nopeamminkin.

Kiireelliset tapaukset hoidetaan päivystysajoilla, kuten tähänkin asti. Myös päivystys on toiminut aiempaa paremmin.

Ylilääkäri tarkasti tilanteen perjantaina aamupäivällä, ja tällöin oli vapaana useita päivystysaikoja samalle päivälle.
Uunimäki on yllättynyt siitäkin, että uudistus on tuonut hänelle vain kiittävää palautetta. Sitä on tullut niin henkilökunnalta kuin potilailtakin.

– En ole saanut suoraan yhtään valitusta, mutta hoitajan kautta olen saanut yhden. Odotin kritiikkiä enemmän, Uunimäki sanoo.

Tulevaisuuteen aikoja ei saa
Valituksia ei siis ole juuri tullut, vaikka vastaanottoaikojen jaossa tehtiin hyvin radikaali muutos. Kun aiemmin aikoja annettiin kuukaudenkin päähän, nyt niitä saa siis enintään viikon päähän.

– Jos on tarve tulla myöhemmin, pitää soittaa sen viikon sisällä, kun ajan tarve on.

Kiitoksia on tullut, koska ihmiset ovat ilahtuneet siitä, että ovat saaneet ajan lääkärille tai hoitajalle niin nopeasti. Hoitajat ovat kertoneet, että on leppoisampaa työskennellä, kun pystyy antamaan ihmisille aikoja.

Aiemminhan saattoi käydä niin, että potilaalle jouduttiin tarjoamaan ei-oota, jos kerta kaikkiaan ei ollut yhtään aikaa vapaana edes sinne kuukauden päähän.

Oikean vaivan takia lääkärille
– Lääkärit ovat taas kertoneet, että nyt ihmiset tulevat vastaanotolle sen vaivan kanssa, jota varten ovat aikansa varanneet.

Uunimäki kertoo, että aiemmin saattoi käydä niinkin, että vaiva ehti neljässä viikossa parantua. Potilas tuli kuitenkin vastaanotolle, kun “kerrankin oli aika saatu, ja täytyihän se käyttää hyödyksi”.

Vaikka vastaanotot pyörivät jo nyt hyvin, systeemi vaatii Uunimäen mukaan koko ajan muokkaamista.

Tämä muokkaaminen ja kaikenlainen joustaminen on nyt aiempaa helpompaa, koska lääkärien ajat ovat kiinni vain viikoksi eteenpäin.

– Joskus päivystykseen tarvitaan enemmän aikoja, joskus vähemmän. Esimerkiksi influenssakausi vaikuttaa tarpeeseen.

Päivystyksen tarve vaihtelee
Jos päivystysaikojen tarve on tavanomaista pienempää, niitä voidaan vähentää ja lääkärit tekevät vastaavasti enemmän normaalia kiireetöntä vastaanottoa.

– Mutta on tämä elänyt niinkin, että jos tänään huomataan, että päivystysaikoja on liikaa, on otettu yhteyttä kiireettömään potilaaseen ja ehdotettu, että hän tulisikin jo tänään vastaanotolle.

Sitä ei ole vielä laskettu, kuinka paljon toteutuneiden vastaanottojen määrä on lisääntynyt kuluneen kuukauden aikana.

– Mutta kyllä se on lisääntynyt. Eihän tämä muuten voisi toimia aiempaa paremmin, Uunimäki sanoo.

Kulunut kuukausi on edetty normaaliaikaa terveysasemilla, mutta loppuvuodesta on odotettavissa vähintään yhden lääkärin vajaus. Uunimäki sanoo kuitenkin, että uuden systeemin pitäisi toimia myös poikkeusaikoina. (HäSa)

Menot