fbpx
Uutiset

Terveyskyselyn tulokset saivat epäilemään opiskelijoiden jaksamista – he saavat aamupalan ilmaiseksi syyskuussa

Toisen asteen oppilaitoksen rehtori uskoo, että jo toista kertaa kokeilussa olevasta aamiaisesta voi tulla jopa pysyvä käytäntö, jos tulokset kannustavat jatkamaan tarjoilua.
Syyskuun aamupalakokeilu on jatkoa kokeilulle huhtikuussa. Kyselyn perusteella aamupalatarjoilu toi lisäenergiaa opiskeluun ja paransi keskittymiskykyä. Kuvituskuva.

Aamiaisvalikoima on tavallinen suomalainen: puuroa mehukeitolla tai marjoilla, ruisleipää tai sämpylöitä lisukkeineen, maitoa ja täysmehua.

Opiskelijoille se on tarjolla Kela-korttia näyttämällä ilmaiseksi kaikissa Lapin koulutuskeskus Redun oppilaitoksissa syyskuun ajan Rovaniemellä, Sodankylässä, Kemijärvellä ja Kittilässä.

Ilmaista aamiaista kokeillaan toisen asteen oppilaitoksissa jo toista kertaa: huhtikuussa aamiaista söi yhdessä ruokalassa enimmillään toistasataa opiskelijaa. Opiskelijoita oli kuitenkin kampuksella huomattavasti vähemmän kuin nyt syyskuussa, sillä moni opiskelijoista oli koulunpenkin sijaan työssäoppimisjaksolla. Kampuksella on eniten opiskelijoita juuri syyskuussa.

– Odotukset ovat korkealla, sillä aamiaisesta tykättiin huhtikuussa kovasti, ravintolapäällikkö Arja Saarela-Sorri kertoo.

Rehtori Taisto Arkko kertoo, että aamiaiskokeilu sai kimmokkeen terveydenhuollon hyvinvointikyselyn tuloksista.Opiskelijoille tehdyssä kyselyssä selvisi, että lähes puolet opiskelijoista jättää lounaan syömättä. Samoin on aamupalan laita.

– Heräsi huoli, että miten he jaksavat koulussa. Ajattelimme, että kokeillaan, voisimmeko parantaa tilannetta tällä pienellä eleellä. Toivomme, että opiskelijat saavat aamupalasta energiaa kroppaansa koulutyötä varten, Arkko sanoo.

Huhtikuun kokeilun vaikutuksia on selvitetty kyselyn avulla. Kyselyssä opettajat totesivat, että aamupalatarjoilu toi lisäenergiaa opiskeluun ja paransi keskittymiskykyä aamupäivän aikana.

Toisen asteen opiskelijoille kuuluu ilmainen, valtionosuudesta kustannettava koululounas. Arkko kertoo, että aamiainen kustannetaan samasta pussista. Aamiaistarjoilussa on koulutuskeskuksen eri toimipisteissä oma aikataulunsa, joka on hiottu esimerkiksi sen mukaan, miten bussit kulkevat, ja miten opiskelijat ehtivät syödä sen ennen oppitunteja.

Syyskuun aamupalakokeilun jälkeen on tarkoitus kehittää aamupalatoimintaa edelleen. Arkko sanoo, että jos kokeilu tuottaa toivottuja tuloksia, siitä voi tulla jopa pysyvä käytäntö.

– Opiskelijat jättävät aamiaisen kotona väliin, vaikka ovat vielä pääosin alaikäisiä ja asuvat vanhempiensa kanssa, Taisto Arkko ihmettelee.

Menot