Uutiset

Terveyslobbausta ohikulkijoille

Hämeen ammattikorkeakoulun toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat pitävät vielä perjantaihin asti terveyden edistämisen infopistettä keskussairaalan päärakennuksen aulassa.

Matalan kynnyksen valistus ravitsemuksesta, liikunnasta ja päihteistä on kiinnostanut ohikulkijoita mukavasti.

– Kävijöitä on ollut yli 80 päivässä, vappuaattona on vähän hiljaisempaa, kun monet poliklinikatkin ovat hiljaisempia, kertovat tiskinsä takaa sairaanhoitajaopiskelijat Pia Koski ja Larissa Jokelainen.

Infopistettä pyöritetään kahden viikon projektissa seitsemän opiskelijan voimin. Opiskelijat ovat paikalla arkipäivisin kello 10–14.

Kokemuksia seurataan tarkkaan ja päätetään, tehdäänkö kokeilusta pysyvä osa opintoja.

– Tietynlainen tavara on mennyt kaupaksi. Ruokailu ja ravitsemus kiinnostavat, ikäihmiset ovat kyselleet erityisesti kalsiumin ja d-vitamiinin saannista, kertoo hoitotyön koulutusohjelman yliopettaja Paula Vikberg-Aaltonen.

Alkoholiesitteet katoavat öisin

Opiskelijat ovat osallistuneet materiaalin laadintaan ja orientoituneet myös keskustelemaan ihmisten kanssa kaikista aihepiireistä. Toisista asioista jutellaan helpommin kuin toisista.

– Suhdettaan alkoholiin, tupakkaan ja muihin henkilökohtaisempiin asioihin ihmiset eivät halua tuoda tässä julki, mutta yön aikana esitteet tekevät kauppansa, Pia Koski toteaa.

Valistuksen kohderyhmänä vanhemmat ihmiset ovat otollisempia.

– Heillä tuntuu olevan enemmän aikaa pysähtyä ja keskustella. Myös lapsien kanssa jäädään, mutta yksinäisillä nuorilla ja aikuisilla on kiire, Jokelainen ja Koski arvioivat.

Kannattaisiko tällaista terveyskioskityyppistä palvelua vakiinnuttaa?

– Katsotaan, fiksummat päättää, miten käy, Koski tuumaa. (HäSa)

Menot