Uutiset

Terveyspalveluita voi nyt arvioida ja verrata netissä

Kahvipöytävalitukset pois ja nettiin täyttämään Palveluvaakaa. Tämä on Hämeenlinnan terveyspalveluiden toimitusjohtajan Risto Mäkisen neuvo niille, joilla on huomautettavaa esimerkiksi terveyskeskuksen toiminnasta.

-Sen sijaan, että ihmiset moitiskelevat palveluita pienessä porukassa, kannattaa käydä juuri avatulla Palveluvaaka-verkkosivulla arvioimassa saamaansa palvelua, Mäkinen painottaa.

Mitä useammat käyttävät Palveluvaakaa, sen paremmin eri kuntien tarjoamia palveluita voidaan vertailla keskenään.

Nettiosoitteessa www.palveluvaaka.fi on mahdollista arvioida oman terveysasemansa palveluita rasti ruutuun -menetelmällä.

Siellä voi kertoa mm. onko tyytyväinen tai tyytymätön saamaansa palveluun, odotusaikaan, neuvontaan, hoidon sujuvuuteen, hyödyllisyyteen ja tilojen viihtyvyyteen. Vastaamalla voi ottaa kantaa yhteentoista terveysaseman palveluita koskevaan kysymykseen.

Tavoitteena vertailukelpoisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n lanseeraama palvelu on ollut tarjolla vasta muutaman päivän eikä siitä ole vielä tiedotettu kovin laajasti.

-Mitä enemmän saamme Palveluvaakaan arvioita, sen paremmin se tarjoaa valtakunnallisestikin vertailukelpoista tietoa, Risto Mäkinen kannustaa.

Hän myöntää, että terveyspalvelujen riittävyydessä tai laadussa voi olla parantamisen varaa.

-Mutta eivät terveyspalvelut parane sillä, että vain pienessä porukassa valitetaan. Palveluvaaka tuo palvelut avoimesti vertailtaviksi. Sitä kautta on mahdollista vaikuttaa niiden kehittämiseen.

Terveysaseman voi valita

Toukokuun alussa voimaan astuva terveydenhuoltolaki merkitsee, että asiakkaat voivat valita terveysasemansa oman kunnan tai yhteistoiminta-alueen sisällä.

Valinnanvapaus laajenee edelleen vuoden 2014 koskemaan koko maata.

Peruspalveluministeri Paula Risikko toteaa, että Palveluvaaka-palvelulla varaudutaan uuteen tilanteeseen, jossa asiakkaat haluavat vertailla eri terveyskeskusten palveluita.

Palveluvaaka-verkkopalvelu on vielä kehitysvaiheessa. Jo nyt sieltä löytyy mm. mielenkiintoisia tilastoja, joissa oman kunnan palveluja voi verrata koko maan tilanteeseen.

Siellä voi verrata esimerkiksi, paljonko perusterveydenhuollossa on lääkärikäyntejä tuhatta asukasta kohti eri kunnissa ja koko maassa.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa niitä oli 1518 ja koko maassa 1538 vuonna 2009.

Monta muutakin mielenkiintoista tilastotietoa Palveluvaa?asta löytyy jo nyt.

Yksittäisten terveysasemien vertailtavuus paranee, jos ihmiset innostuvat antamaan palautteensa Palveluvaa?an kautta. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic