Uutiset

Terveystieto muuttuu kuin sää

Vanhan kansan vastustuskyvyn parantamisen rituaaleihin kuuluvat ainakin valkosipuli, ruisleipä ja avantouinti. Niihin on edelleen helppo uskoa. Nykyään suomalaiset vahvistavat terveyttään perinteisten keinojen ohella superfoodilla, maitohappobakteereilla ja luomuruoalla.

Rasvainen vai rasvaton maito on edelleen yksi ruokavalion ikuisuuskysymyksiä, jossa vastakkain ovat perinne ja politiikka.

Suurin osa ruokaan liittyvistä uskomuksista on kansaan kasvatettuja perisyntejä. ”Syö vähemmän kuin kulutat.” ”Vältä kovia rasvoja.” ”Popsi porkkanaa”. Terveysvalistukselta ei pääse pakoon.

Tapaus D-vitamiini kuvaa hyvin suomalaista ravitsemuspolitiikkaa.

D-vitamiini on onnistunut saavuttamaan tärkeän terveysvaikutteisen kansanrohdon maineen. Vai miltä kuulostaa kansallinen D-vitamiinipäivä? Lapsikin on terveysvalistuksen kautta oppinut, että suomalaiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta. Jos aurinkoa ei näy tai rasvainen kala ei maistu, kehotetaan ottamaan vitamiinia purkista.

Ajankohtainen terveystieto muuttuu kuitenkin yhtä nopeasti kuin sää. Ruoka-aine, joka on tänään terveellistä, voi huomenna aiheuttaa syöpää.

D-vitamiinisuosituksia pitkään nostamassa ollut valtion ravitsemusneuvottelukunta aikookin esittää suositusten ennallaan säilyttämistä. Huolimatta vuosien vitamiinikampanjoista ja huolellisesta asiantuntijoiden käännytystyöstä, D-vitamiinin terveysvaikutuksia ei enää pidetäkään varmoina.

Viimeisimmän väitteen mukaan D-vitamiini on jopa myrkyllistä.

Virallisista ruokasuosituksista on tullut yhtä uskottavia kuin vaalirahoitustaan puolustavista kansanedustajista.

Mitä sitten, kun perusruokatarvikkeisiinkaan ei voi enää luottaa? Ruokailija ei jaksa enää yllättyä kuullessaan syöneensä vuosikausia myrkylliseksi luokiteltavaa ruokaa.

Terveysvalistus alkaa kuulostaa monen korvissa ruokateollisuuden ja valtion salaliitolta.

Onneksi kansan tietämys ei lepää ainoastaan erilaisten lautasmallien varassa.

Nopeasti muuttuva ruokakulttuuri ja uudet kulutustavat haastavat valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäärät uudistumaan. Hitaan reaktioajan takia moni on jo ehtinyt muuttaa ruokailutottumuksiaan.

Kaikki eivät suosituksia purematta niele, koska tarjolla on myös päinvastaista tietoa. Lähipiirissä jaetaan vaihtoehtoruokavalioihin liittyviä hyvinvoinnin kokemuksia.

Käynnissä on suuri terveysvallankumous, jossa rasvat lyövät hiilihydraatteja ja virallisterveelliseksi nimitetty lautasmalli lentää lattialle.

Ruoka on ennen kaikkea politiikkaa. Vaikka ruokalautasen sisällön viime kädessä valitsee ruokailija itse, virallisen terveystiedon vastuu valinnoista on suuri. Makukysymys se ei ainakaan ole.

Mitä sitten, kun perusruokatarvikkeisiinkaan ei voi enää luottaa?

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic