Uutiset

Testivoittaja ei ole aina turvallisin istuin

Lähes poikkeuksetta markkinoilla olevia lasten turvaistuimia mainostetaan ”testivoittajina” tai ”testimenestyjinä”. Hämeenlinnalaisen vauvatalo Johannan kauppiaan Jari Suokkaan mielestä vastuullisen vanhemman ei tule luottaa liikaa erilaisiin testeihin. Ainakaan, ellei ota hyvin selvää, mitä on todellisuudessa testattu.

– Nettiaikakaudella kuitenkin näyttää olevan aivan sama, vaikka pesusaavi voittaisi testin, niin sitä ostetaan, Suokas harmittelee.

Eurooppalaisissa testeissä ei esimerkiksi pääsääntöisesti mitata lainkaan lapsen niskaan ja päähän kohdistuvaa rasitusta kolarissa, vaikka se olisi paljon olennaisempaa kuin rintaan kohdistuvien g-voimien mittaaminen. Monissa testeissä asetetaan myös sama painoarvo helppokäyttöisyydelle kuin turvallisuudelle.

Suurilla markkinoilla Britanniassa ja Saksassa kuluttajat suosivat kasvot menosuuntaan -istuimia aivan pienillekin lapsille. Pohjoismaissa on tiedetty jo vuosikymmeniä, että toisin päin on neljä-viisi kertaa turvallisempaa. Puutteelliset turvallisuustestit, valistuksen puute ja markkinoiden paine ovat kuitenkin saaneet Suomessakin istuimet kääntymään jo suurelta osin kasvot menosuuntaan, lasten turvallisuuden kannalta aivan liian aikaisin. (HäSa)

Lue aiheesta lisää maanantain Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

4.6.2020