fbpx
Uutiset

Thaimaa kieltää mielenosoitukset ja pidättää oppositiojohtajia – protestoijat haluavat uuden perustuslain, joka vähentää kuninkaan valtaa

Yli viiden ihmisen kokoontumiset on kielletty.
Kymmenettuhannet osoittivat mieltä Bangkokissa keskiviikkona. Kuva: epa08744520
Kymmenettuhannet osoittivat mieltä Bangkokissa keskiviikkona. Kuva: epa08744520

Thaimaan hallitus kielsi torstaina mielenosoitukset ja arkaluontoisista asioista uutisoinnin hillitäkseen viime päivinä kiihtyneitä kuningas Maha Vajiralongornin ja pääministeri Prayuth Chan’ochan vastasia mielenosoituksia.

Kielto astui voimaan aamuneljältä paikallista aikaa. Puolen tunnin sisällä siitä mellakkapoliisi alkoi hajottaa pääministerin toimiston edessä uutta perustuslakia vaativia mielenosoittajia.

Poliisin mukaan he ovat pidättäneet 20 yhteistyöstä kieltäytynyttä mielenosoittajaa, joista kaksi on tunnettuja monarkian äänekkäimpiä vastustajia.

Hallitus perusteli yli viiden ihmisen kokoontumiset kieltävää hätätilaa kuninkaallisen autosaattueen häirinnällä, kasvavilla levottomuuksilla, taloudellisilla vahingoilla ja riskillä koronaviruksen leviämisestä.

– On ensisijaisen tärkeää ottaa käyttöön kiireelliset toimet tilanteen pikaiseksi ja tehokkaaksi lopettamiseksi ja rauhan sekä järjestyksen säilyttämiseksi, asetuksessa sanottiin.

Mielenosoittajat aikovat palata

Viimeisin mielenosoitus sai kaduille keskiviikkona kymmeniätuhansia ihmisiä. He marssivat pääministerin toimiston eteen ja vannoivat pysyvänsä siinä, kunnes Prayuth on eronnut.

Suurin osa kuitenkin lähti yöksi kotiin. Poliisi selvitti mielenosoituksen nopeasti.

– Emme ole vielä onnistuneet palauttamaan todellista demokratiaa. Mutta minä palaan. Meidän on jatkettava taistelua vaikka vaarannamme henkemme, sanoi Sun Pathong.

Sun osallistui mielenosoituksiin jo kymmenen vuoden hallinnon vastaisten protestien ja niiden vastamielenosoitusten aikana ennen kuin Prayuth nousi valtaan vuoden 2014 vallankaappauksessa.

Opiskelijaliikkeen johtohahmo Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul sanoi mielenosoitusten jatkuvan suunnitellusti tänään neljältä iltapäivällä paikallista aikaa. Poliisin tiedottaja Kissana Phathanacharoen sanoi toimittajille, että uudet rajoitukset kieltävät suunnitellun mielenosoituksen.

Samat rajoitukset kieltävät uutisoinnin tai verkkojulkaisun, joka saattaa lietsoa pelkoa tai vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen.

Tiistain mielenosoituksen pidätetyt yhä poliisin hallussa

Poliisin mukaan oppositiojohtajat Parit “Penguin” Chirawat ja ihmisoikeusjuristi Arnon Nampa on pidätetty. Ihmisoikeusjuristit ovat sanoneet, että aiemmat tiedot oppositiojohtaja Panupong Jadnokin pidätyksestä olivat vääriä.

Tiistain mielenosoituksessa pidätetyistä mielenosoittajista 20 on yhä pidätettynä. Tiistaina pidätettiin yhteensä 21 mielenosoittajaa, jotka huutelivat kuninkaan autosaattueelle.

Keskiviikkona puolestaan joukko mielenosoittajia hidasti kuningatar Suthidaa kuljettaneen saattueen kulkua. He näyttivät kuningattarelle käsimerkkejä ja käskivät ajoneuvoa suojelleita poliiseja poistumaan.

Menot