fbpx
Uutiset

Thaimaan kuningas yllätti kruunajaisten alla menemällä naimisiin neljännen kerran – hänet tunnettiin aiemmin huikentelevaisesta elämäntyylistä

Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn siunasi seitsemän kilon kruunu päässään kuningatar Suthidan lauantain seremonioissa. Kuva: ROYAL HOUSEHOLD BUREAU HANDOUT
Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn siunasi seitsemän kilon kruunu päässään kuningatar Suthidan lauantain seremonioissa. Kuva: ROYAL HOUSEHOLD BUREAU HANDOUT

Thaimaassa vietetään tänä viikonloppuna kruunajaisia, joissa maan kuninkaaksi tulee virallisestikin Maha Vajiralongkorn.

Vajiralongkorn, 66, peri tittelin isältään Bhumibol Adulyadejilta lokakuussa 2016. Tämä oli kuollessaan pisimpään – 70 vuotta – hallinnut monarkki.

Vajiralongkornin kuninkuus jäänee muistoihin muista syistä. Kruununprinssi tunnettiin hurjastelevasta elämäntyylistään, eikä hän juuri osoittanut mielenkiintoa tuleviin tehtäviin tai vaikkapa isänsä kehitysprojekteihin.

Vajiralongkornista kiersi huhuja, joiden mukaan hän harrasti irtosuhteita, uhkapelaamista ja jopa laittomia liiketoimia. BBC:n mukaan jopa hänen äitinsä, kuningatar Sirikit kuvaili poikaansa “vähän Don Juaniksi”.

Lentoemännästä tuli kuningatar

Vajiralongkorn yllätti juuri ennen kruunajaisia menemällä naimisiin henkivartiokaartinsa varakomentajan Suthidan kanssa. Kuningatar Suthida, 40, on entinen lentoemäntä, joka sai viran hovissa vuonna 2014.

Ennen Suthidaa Vajiralongkorn oli naimisissa kolmesti, ja hänellä on seitsemän lasta. Ensimmäisen avioliittonsa hän solmi serkkunsa prinsessa Soamsawalin kanssa vuonna 1977, ja he saivat tyttären.

Pian kruununprinssi kuitenkin tutustui näyttelijä Yuvadhidaan, jonka kanssa hän sai viisi lasta. Pari oli lyhyen aikaa naimisissa 1990-luvulla.

Kolmannen vaimonsa Srirasmin Vajiralongkorn nai vuonna 2001, ja pari sai pojan. Srirasmi ja useat hänen sukulaisensa, myös hänen vanhempansa, kuitenkin menettivät kuninkaalliset arvonimensä vuonna 2014, koska sukulaisia vastaan nostettiin syytteet kuninkaallisten suhteidensa väärin käyttämisestä.

Outoja kuolemantapauksia

BBC:n mukaan muutkin ovat saaneet syytteitä väärinkäytöksistä suhteissaan Vajiralongkorniin. Esimerkiksi ennustaja ja poliisi kuolivat sen jälkeen, kun heidät oli pidätetty vuonna 2015.

Samoihin aikoihin kruununprinssin henkilökohtainen henkivartija sai potkut “kuninkaallisten käskyjen rikkomisesta”. Hän katosi, ja hänen uskotaan kuolleen.

Ankara majesteettilaki estää Thaimassa kuninkaan tai tämän perheensä julkisen arvostelun. Se myös estää avoimen keskustelun siitä, onko kuningas ylipäänsä pätevä.

Thaimaassa muutettiin 1970-luvulla vallanperimyslakia, jonka mukaan myös nainen voi nousta valtaistuimelle. Se on kuitenkin mahdollista vain, jos ei ole miestä perimässä titteliä.

Armeijalle uusi hiustyyli

Vajiralongkorn oli vanhempiensa ainoa poika, mutta esimerkiksi hänen siskonsa prinsessa Sirindhorn, 64, on häntä suositumpi.

Kun kuningas Bhumibol alkoi heiketä, Vajiralongkornia alettiin nähdä yhä enemmän julkisuudessa isänsä sijaisena.

Kuninkaana Vajiralongkorn alkoi vahvistaa valtaansa eri tavoin. Hän esimerkiksi muutti lakia niin, että hän sai täysin hallintaansa kruunun varat, jotka aiemmin olivat valtiovarainministeriön valvonnassa. Varat eivät ole julkista tietoa, mutta Reutersin mukaan pelkästään sijoitukset Bangkokissa ovat yli 33 miljardia dollaria.

Vuonna 2017 maan koko armeija omaksui uuden tervehdystyylin ja hiusten mallin, jotka olivat ennestään tuttuja kuninkaan henkivartijoilta.

Koulutukseltaan Vajiralongkorn on helikopteri- ja hävittäjälentäjä. Hänellä on myös kandidaatin tutkinto sotatutkimuksesta Australiasta.

Kruunajaiset

Kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkunin kruunajaisia vietetään 4.–6. toukokuuta.

Ne ovat ensimmäiset kruunajaiset 69 vuoteen Thaimaassa. Edellinen kuningas Bhumibol Adulyadej kruunattiin vuonna 1950.

Hinta

31,2

Kruunajaiset maksavat arviolta 31,2 miljoonaa dollaria.

Ne alkoivat lauantaina Bangkokissa puhdistautumisrituaalilla, johon tuotiin vettä 117 eri paikasta, kuten viidestä suurimmasta joesta, Thaimaassa.

Seremoniassa kuninkaan päätä valeltiin vedellä ennen kuin siihen asetettiin kruunu. Kullasta ja jalokivistä tehty kruunu painaa 7,3 kiloa ja se on 66 senttiä korkea.

Sen jälkeen kuninkaallisen varjon alla kuninkaasta tuli virallisesti elävä jumala thaiuskon mukaan. Tykeillä ammuttiin.

Päivä päättyi Smaragdibuddhan temppelissä, jossa kuningas julisti itsensä buddhalaisuuden kuninkaalliseksi suojelijaksi.

Menot