fbpx
Uutiset

Thaipoimijoita ehkä sittenkin Suomeen – Ministeriö: Edistystä on tapahtunut

TEMin hallitusneuvos sanoo, että Thaimaan viranomaiset ovat luvanneet harkita uudelleen päätöstään kieltää luonnonmarjojen poimijoiden matkustus Suomeen. Se, johtaako harkinta kiellon kumoamiseen, selviää myöhemmin viikolla.
Ruokaviraston mukaan ulkomaalaiset poimivat kerätyistä luonnonmarjoista viime vuonna noin 92 prosenttia. Kuva: Toni Repo/ Aamulehti

Thaimaan viranomaiset ovat luvanneet harkita uudelleen päätöstään kieltää luonnonmarjojen poimijoiden matkustus Suomeen.

– Edistystä on tapahtunut, mutta kuinka konkreettista se on, selviää myöhemmin tällä viikolla, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä Lännen Medialle.

Thaimaan työministeriö ilmoitti yllättäen kesäkuun alussa, ettei se päästä poimijoita Suomeen. Nyt päätöstä mietitään uudelleen.

– Siitä ei ole aavistusta, millainen uusi päätös tulee olemaan tai muuttuuko nykyinen päätös jollain lailla, Sorainen sanoo.

Hän arvioi, että Thaimaan viranomaisten uudelleenharkinnan taustalla on koronatilanteen helpottuminen sekä Suomessa että Thaimaassa.

Uutta tietoa Thaimaan viranomaisilta odotetaan perjantaihin mennessä.

Thaimaasta odotetaan 3000 poimijaa

Soraisen mukaan marjanjalostusyritykset ovat tehneet taustatyötä thaipoimijoiden tulon mahdollistamiseksi ja myös viranomaistasolla on tehty epävirallisia tunnusteluja.

­– Ministeriöiden suunnasta ei ole ollut varsinaista aloitteellisuutta, koska Thaimaan työministeriön päätöstä on haluttu kunnioittaa. Diplomaattisuhteita ei ole käytetty.

Jos Thaimaan päätös ei muutu, on Soraisen mukaan mietittävä muita mahdollisuuksia.

– Esimerkiksi Suomessa olevat ulkomaalaiset kausityöntekijät. Olisiko heillä kiinnostusta lähteä metsiin? Tai olisiko suomalaisilla kiinnostusta myydä marjoja teollisuudelle? Se on kuitenkin selvä, ettei samanlaisia määriä raaka-aineita saada talteen kuin normaalina kesänä, jos thaimaalaiset jäävät kokonaan pois.

Thaimaasta piti tulla Suomeen tänä kesänä 3 000 luonnonmarjojen poimijaa. Määrä on 500 enemmän kuin vuosi sitten.

Ruokaviraston Marsi-raportin mukaan ulkomaalaiset poimivat kerätyistä luonnonmarjoista viime vuonna noin 92 prosenttia.

Valtaosa ulkomaisista poimijoista on thaimaalaisia. Muista kansallisuuksista eniten poimijoita tulee Ukrainasta ja Venäjältä.

Menot