Uutiset

THL ei innostu soten porrastuksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suhtautuu pidättyväisesti SDP:n ehdotukseen sote-uudistuksen toteuttamisesta alueellisesti porrastaen.

SDP esitti keskiviikkoisen välikysymyksensä yhteydessä, että sote-uudistus toteutettaisiin alueellisesti tai toiminnallisesti porrastettuna.

Puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan uudistuksen toimivuudesta saataisiin näin kokemusta ja toimeenpanoa voidaan parantaa, täsmentää ja ohjata paremmin.

Hän ottaisi mallia 1970-luvun peruskoulu- ja terveyskeskusuudistuksista, jotka toteutettiin usean vuoden aikana vaiheittain Pohjois-Suomesta alkaen.

– Yksi ajatus on, että lähdettäisiin niistä alueista, joissa ollaan kokonaisintegraatiossa jo pisimmällä, Rinne toteaa Kainuun sote-kuntayhtymään, Pohjois-Karjalan Siun sote -kuntayhtymään ja Etelä-Karjalan Eksoteen viitaten.

Toinen vaihtoehto olisi vaiheistaa sote-uudistus koskemaan ensin perusterveydenhuoltoa ja vasta sitten erikoissairaanhoitoa ja muita palveluja.

THL:n ylijohtaja Marina Erhola pitää porrastusta uutena ajatuksena, josta on äkkiseltään vaikea löytää merkittäviä hyötyjä.

Hän pitää tärkeänä, että sote-alueiden sovitusta lukumäärästä pidetään nyt kiinni ja aluejako astuu voimaan suunnitellussa aikataulussaan eli vuoden 2019 alusta.

– Sen sijaan muissa asioissa kuten valinnanvapaudessa ja yhtiöittämisissä voidaan mennä eteenpäin vähän pienemminkin askelin.

THL on SDP:n tavoin huolissaan valinnanvapaudesta ja yhtiöittämisestä, jotka vaativat Erholan mukaan huolellisen valmistelun.

– Siellä voi tulla ennalta-arvaamattomiakin asioita esille. Vähän on huolta siitä, ehditäänkö niitä valmistella riittävän hyvin näin lyhyessä ajassa, Erhola sanoo.

Hän huomauttaa, etteivät suurimmat haasteet ole suinkaan erikoissairaanhoidossa, vaan perusterveydenhuollon hoitoonpääsyssä ja lastensuojelussa.

– Ajatus siitä, että ne hoituisivat yhtiöittämällä ja markkinavoimin, on aika kumouksellinen. Lisäksi meillä on paljon alueita, joissa kilpailua ei ole, eikä ehkä tulekaan.

Erholan mukaan julkisella rahalla voidaan käyttää sekä yksityisiä että julkisia palveluntuottajia, mutta niiden roolit on pohdittava tarkkaan.

– Siinä voisivat alueelliset kokeilutkin ehkä tulla kyseeseen.

Erhola muistuttaa, että maakunnissa kautta Suomen on intoa lähteä toteuttamaan sotea heti, kun siitä saadaan päätös aikaiseksi.

Kainuun, Eksoten ja Siun soten lisäksi valmistelu on pitkällä muun muassa Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

– Alueet ovat jo vuosia toivoneet linjauksia ja päätöksiä. On selvää, että toteutus menee joka tapauksessa hieman eritahtisesti, mutta vuosien odottelu jättäisi osan alueista aika erikoiseen asemaan.

Hän suhtautuu sotepäätöksen syntymiseen yhä toiveikkaasti.

– Luulen, että tästä jonkunlainen kelvollinen kompromissi syntyy, koska olisi aika järkyttävää, jos tästä ei päästäisi vieläkään eteenpäin.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic