Uutiset

THL koronaviruksesta: "Epidemia on rajoittunut Kiinaan, mutta meidän pitää varautua siihen, että tilanne muuttuu" – Kiina ilmoitti suuren hyppäyksen virusluvuissa

THL:n mukaan Suomi on valmistautunut hoitamaan Suomessa vakavasti sairastuneet. Tällä hetkellä tartuntaketjut katkaistaan, mutta jos epidemia ryöpsähtää, keskitytään hoitoon.
Pekingissä ihmiset pukivat kasvomaskit koronaviruksen uhan alla. Kuva: epa08214141
Pekingissä ihmiset pukivat kasvomaskit koronaviruksen uhan alla. Kuva: epa08214141

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Covid-19-koronaviruksen torjunta on toistaiseksi siinä vaiheessa, että epidemia pyritään rajoittamaan Kiinaan.

– Epidemia on rajoittunut Kiinaan, mutta meidän pitää varautua siihen, että tilanne muuttuu, sanoo THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

Jos epidemia kuitenkin pääsee maailmanlaajuiseksi, laajat valtiolliset karanteenitoimet muuttuvat merkityksettömiksi.

Silloin paras suoja virusta varten olisi käsi- ja aivastushygieniasta huolehtiminen ja pysyminen kotihoidossa lievien oireiden aikana.

Suomen terveydenhuolto on valmistautunut hoitamaan kaikki vakavasti sairastuneet sairaaloissa.

Vaarallisuus vielä epäselvä

THL:n mukaan tällä hetkellä nähtävät virusluvut ovat vain jäävuoren huippu. Luvuissa korostuvat sairaalahoitoon joutuneet vakavasti sairastuneet, joista noin kaksi prosenttia on menehtynyt.

Suuri kotihoidossa lievempiä oireita saanut massa on piilossa. THL:n mukaan kokemukset ulkomailla sairastuneista viittaavat siihen, että tauti ei ole aivan niin tappava.

– Tauti näyttää vakavammalta, mitä se oikeasti on, tiivistää Mika Salminen.

Tautiin kuolleet ovat usein menehtyneet kahden viikon sairastamisen jälkeen.

Kiina julkaisi uudet luvut, merkittävä hyppäys

Kiinan uudistettua diagnosointimenetelmiä se julkaisi torstaina lähes 15 000 uutta koronavirustartuntaa. Kuolonuhreja tuli päivässä 242.

Kokonaiskuolleiden määrä on THL:n mukaan 1 369, joista vain yksi Kiinan ulkopuolella.

Tapausten kokonaismäärä uusien diagnoosien perusteella on Reutersin mukaan noin 60 000.

Virusta on löydetty useista EU-maista, mutta toistaiseksi tartuntaketjut on katkaistu.

THL:n mukaan virustutkimukset osoittavat, että virus on peräisin yhdestä lähteestä, eli se on kerran siirtynyt eläimestä ihmiseen ja levinnyt.

Menot