Uutiset

THL tekee suunnitelman maakunnan terveydenhuollosta

Täkäläisen terveydenhuollon tulevaisuutta selvittää piakkoin Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

Maakuntahallitus käsittelee ensi viikolla maakunnallisen terveydenhuollon suunnitelman tekoa.

– Periaatepäätöshän tehtiin jo kesäkuussa, mutta nyt on tarkoituksena varmistaa rahoitus ja asettaa työlle ohjausryhmä, maakuntajohtaja Juhani Honka kertoo.

Suunnitelman teko oli tarkoitus aloittaa jo tämän kuun alussa.

– Se hieman viivästyy, koska kaikki kunnat eivät ole lomien vuoksi ehtineet käsitellä asiaa, Juhani Honka kertoo.

Sairaanhoitopiiri ja Hämeen liitto panevat puoliksi selvityksen kustannukset. Kummankin maksettavaksi tulee 50 000 euroa.

Palveluverkko esillä

Tarkoituksena on selvittää eritasoisille palveluille ja yksiköille tarvittavat väestöpohjat, palveluverkko ja päivystysten järjestäminen.

Listalla ovat myös erikoissairaanhoidon hajauttaminen tai keskittäminen, hoidon porrastaminen sekä erityisvastuu- (erva) alueisiin liittyvät kysymykset.

– Ensi viikon kokouksessa on tarkoitus nimetä hankkeen ohjausryhmä. Hämeen liiton puolelta sinne tulevat Puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) ja varapuheenjohtaja Katriina Laaksonen (kok.).

Honka kertoo, että kunnat ovat jo nimenneet ryhmään ykkösketjulaisia.

– Tosin kaikki eivät vielä ole asiaa ehtineet käsitellä. Selvitystä pidetään kuitenkin tärkeänä.

– Meillä on ensi tiistaina neuvottelu THL:n, sairaanhoitopiirin ja Hämeen liiton kesken. Siinä yksityiskohdat tarkentuvat.

Hankkeen vetäjäksi on kaavailtu THL:n puolelta tutkimusprofessori Markku Pekurista.

Myös ylijohtaja Marina Erhola lienee mukana työssä. Hänellähän on muutaman vuoden takaa kokemusta Hämeenlinnan seudun terveyskeskuskuntayhtymän johtavana ylilääkärinä.

Hämeenlinna selvittää itse

Muutamilla muilla kunnilla on tekeillä omia selvityksiä.

Hämeenlinna odotti aikansa maakunnallista kehittämissuunnitelmaa. Kun hanke viipyi, tilaajajohtaja Jukka Lindberg sai tehtäväkseen kaupungin oman selvityksen.

Hämeenlinna haluaa tietää, millainen perusterveydenhuollon rakenne olisi kestävä osa maakunnallista ja erva-alueen kokonaisuutta tulevaisuudessa.

Selvityksen odotetaan vastaavan myös kysymykseen, miten olisi viisasta ratkaista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen rajankäynti.

Tavoitteena on tutkia keskussairaalan tulevaisuuden vaihtoehdot eli millaisia palveluita tulisi tarjota Hämeenlinnassa. Kantaa otetaan päivystyksen tasoon ja siihen, mitä synnytysten säilyttäminen Hämeenlinnassa edellyttää.

Juhani Hongan mukaan päällekkäisyyttä ei synny, jos kuntien selvitykset sovitetaan yhteen maakunnallisen työn kanssa.

Sosiaalipalvelut on rajattu molempien selvitysten ulkopuolelle. Niiden odotetaan valmistuvan maaliskuussa 2013. (HäSa)