fbpx
Uutiset

THL: Yksikään lapsi Suomessa ei ole tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa

Hallitus aloitti maratonneuvottelut. Peruskoulujen avaamisessa kuunnellaan asiantuntijoiden herkällä korvalla.
Viikin normaalikoulu Helsingissä oli Suomen ensimmäinen koulu, jossa osa oppilaista joutui karanteeniin maaliskuun alussa. Siitä kaksi viikkoa eteenpäin lähes kaikkien koulujen lähiopetus ajettiin alas. Kuva: Emilia Kangasluoma
Koulut ovat olleet Suomessa suljettuina pääosalle oppilaista jo viikkojen ajan. Kuva: Emilia Kangasluoma

– Miksei ne vain voi päättää, että mennäänkö sinne kouluun vai ei.

Näin totesi tuttu peruskoulua käyvä sukulaispoika. Etäkoulunkäynti kyllä sujuu, mutta kavereita ja normaalia päivärytmiä on ikävä.

Hämmennystä lisää se, että koulujen avaamista on setvitty jo päiväkausia. Osa on tiukasti vastaan, osa taas availisi ovet vielä toukokuussa.

Lännen Median tietojen mukaan hallituksen lähtökohta keskiviikkoillan maratonkeskusteluille on, että peruskouluja avattaisiin asteittain vielä kevään aikana.

Koulujen ovet sulkeutuivat 18. maaliskuun valmiuslain nojalla. Hallituksen on kuunneltava tänään asiantuntijoita tarkasti, sillä koulujen sulkemispäätös ei voi olla voimassa, jos se ei tautitilanteen takia ole välttämätöntä.

 

Kuin tilauksesta Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi keskiviikkona laitoksen lasten infektiolääkäri Otto Helveen kirjoituksen.

Hän kertoo, että kansainvälisten raporttien mukaan lapsilla todetut koronavirustartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia.

– Suomessa tilanne on hyvin samankaltainen. Tähän mennessä yksikään lapsi ei ole tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa Suomessa, hän jatkaa.

Esimerkiksi Kiinassa todetuista tartunnoista noin prosentti on alle 20-vuotiailla ja Yhdysvalloissa 1,7 prosenttia alle 18-vuotiailla.

– Osastohoitoon ovat joutuneet yleisimmin alle vuoden ikäiset lapset, Helve linjaa.

Suomessa on todettu hiukan yli 4 900 varmistettua koronavirustartuntaa ja näistä hieman yli 200 on todettu alle 16-vuotiailla.

Enemmistö lasten tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Lasten tartunnoista tiedetään, että ne voivat olla usein myös täysin oireettomia.

– Vaikka koronavirustartunnan voi saada myös oireettomalta viruksen kantajalta, oireita omaavat ovat selvästi tartuttavampia kuin oireettomat tai lieväoireiset henkilöt. Sen vuoksi virus ei kierrä yhtä aktiivisesti lasten keskuudessa, Helve pohtii.

 

Koulujen avaamisesta tuskin syntyy kovaa vääntöä hallituksesta sisällä, sillä se ei voi olla mielipidekysymys. Päätöstä ei myöskään voi tehdä mutu-tuntumalla, vaan asiantuntijoiden kuunnellen.

Lännen Media kirjoitti viime viikolla, että keskustan eduskuntaryhmässä on valmiutta avata koulut asteittain ja lyhyeksi aikaa, jos tartuntatilanne niin sallii.

Samanlaista valmiutta kerrottiin löytyvän myös sdp:n ryhmästä.

 

Monta astetta vaikeampi päätös on ravintola-alan tukipaketti. Siitä samoin kuin koulujen avaamisesta odotetaan linjauksia ennen vappua, eli viimeistään torstaina.

Keskusta pitää edelleen julkisuuteen vuotanutta työministeriössä tehtyä tukipakettia liian suurena. Kaksiosaisessa paketissa suoran tuen antaminen suhteutettuna liikevaihtoon aiheuttaa epäröintiä.

Menot